O adevărată dramă a avut loc, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în Secția Pshiatrie a Spitalului Județean de Urgență Slatina. Gheorghiță Ghenea, un infirmier în vârstă de 56 de ani, a înjunghiat-o cu 11 lovituri de cuțit pe Ramona Octavia Cosmescu, de 46 de ani, asistentă medicală și administrator a unei firme care se ocupă cu îngrijirea bolnavilor la domiciliu.

Cei doi, susțin colegii lor și oficiali ai spitalului, trăiau împreună de cel puțin patru ani, de când Ramona se despărțise de un anume Ion Claudiu Popescu, condamnat, în anul 2014, pentru loviri și alte violențe. Ramona Cosmescu avea un băiat și o fată, minori, iar Gheorghiță avea două fete, aflate în grija mamei, de șapte ani de când divorțase. 

Măcel cu premeditare

Din datele anchetei și dintr-un bilet de adio găsit de sora asasinului, acasă la el, în Slatina, reiese că Gheorghiță a vrut, mai de mult, să o ucidă pe Ramona după ce ar fi aflat de o presupusă relație a acesteia cu un polițist „ofițer DNA sub acoperire”.

„Această jigodie nenorocită mi-a distrus viaţa. Ea, în cârdă- şie cu omul în care am avut cea mai mare încredere, ofiţer sub acoperire la DNA. M-au umilit în cel mai cumplit mod. Din această cauză am recurs la acest gest.

Pentru mine era un calvar să mai trăiesc în halul ăsta”, scrie în biletul de adio lăsat de ucigaș. El a lăsat chiar și numărul de telefon „al acestui animal”. „Ajunsesem să fiu urât de toată lumea din cauza lor. Îmi pare tare rău că nu pot să-l omor și pe el. Din mormânt, din Iad de unde dracu oi fi, nu am să-i dau pace. Ar fi multe de spus dar simt că mă sufoc şi nu pot să- mi duc planul la îndeplinire. Am tot amânat din cauza la mama mea care o să sufere, dar nu mai puteam trăi”, scrie Ghenea în bilet.

Din același bilet reiese că infirmierul ar fi vrut să omoare alte două cadre medicale: șefa Secției de Psihiatrie, medicul Cristina Mischie, și asistenta șefă Alice Popescu. Ghenea a adăugat că „porcul de la DNA are nr tel 077….., iar în telefonul meu este trecut PLIMBATU. Are biroul la intrare pe poarta din spate a Poliţiei Municipiului, cum intri faci în staânga şi urci scările la etajul 1, ultimul pe stânga. Trebuia să omor pe Mischie şi Alice dacă nu reuşeau ei să le bage la puşcărie”, se mai arată în bilet.

Sala arăta ca un abator

Din cercetările efectuate de criminaliști și după vizionarea imaginilor de pe camerele de luat vederi reiese că, sâmbătă noaptea, în jurul orei 0.30, Ramona Cosmescu a intrat în sala de tratament cu o cafea. În jurul orei 1.00, în încăpere a intrat și Gheorghiță Ghenea. Pe interior, ușa a fost blocată cu un pat, iar pe la 1.30, colegii lor au auzit țipete din sala de tratament în care se aflau cei doi. Colegii celor doi au bătut la ușă, nu li s-a deschis.

Au încercat, chiar, să o forțeze dar nu au reușit, așa cum ne-a declarat managerul spitalului, Cătălin Rotea. „La 2.30 am fost la faţa locului, a fost un incident de natură personală între o asistentă şi un infirmier. Sunt plăgi prin înjunghiere, s-a constatat decesul ambelor persoane. Este vorba de angajaţi ai spitalului care lucrau de mai bine de 15 ani în unitatea medicală”, a declarat Rotea.  Până la urmă, au fost chemați pompierii care au reușit să deschidă ușa cu o rangă. 

Martorii spun că încăperea în care a avut loc mă- celul arăta „ca un abator”, din cauza bălții de sânge de pe podea. Anca Anuța, primprocuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, a declarat că femeia a fost ucisă cu trei lovituri de cuțit în zona gâtului și alte opt în zona hemitoracică dreaptă. Apoi, ucigașul și-a tăiat venele. Ramona Cosmescu lucra în spital din anul 2002 și fusese asisetentă șefă. Gheorghiță Ghenea, era angajat din anul1994.

Comisie de la Ministerul Sănătății

Întrebat de „Evenimentul zilei” dacă și în ce condiții angajații spitalului sunt supuși unor teste psihiatrice, managerul Cătălin Rotea a recunoscut că legea prevede că, la angajare, personalului medical îi este cerută doar o fișă de la Medicina Muncii, iar în spital figurează cu o fișă de evaluare. Nu există obligativitatea de evaluare periodică la psiholog.

După tragedie, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că va trimite o comisie la Spitalul Slatina, pentru a constata dacă actul medical a fost afectat. Managerul Cătălin Rotea a declarat, însă, că „nu este nicio problemă din punct de vedere organizatoric”. Totuși, ministrul a declarat că a rugat conducerea spitalului să dispună consilierea psihologică a personalului medical care era de serviciu la Secţia de Psihiatrie.