Primele urme ale unor biserici medievale din zid, din zona Cetății Neamțului, au fost scoase la iveală, în urmă cu câteva zile, la Târgu Neamț, în timpul unor săpături pentru extinderea rețelei de canalizare a orașului.
Arheologul Dr. Vasile Diaconu, chemat la fața locului, susține că lăcașurile de cult au funcționat în secolul XVI:„Datele de ordin stratigrafic pe care le avem la îndemână ne arată că, în sec XVII-XVIII, cele două construcții au fost dezafectate”. Specialiștii susțin că este vorba despre ruinele unor construcții de mari dimensiuni, realizate din piatră. În zona respectivă, la sfârșitul anilor '70, dar și în anul 2014, au mai fost descoperite și morminte medievale. ,,Avem în fața noastră urmele unei biserici de lemn, cu temelie de piatră. Este o biserică în formă de navă, absidată, cu două încăperi principale. Descoperirile reprezintă urmele singurelor construcții medievale de zid păstrate în zona vetrei vechi a Târgului Neamț”, precizează Diaconu.
Primarul Daniel Harpa a sesizat importanța acestei descoperiri arheologice, considerând că cele două vestigii medievale pot fi o nouă atracție turistică pentru oraș. „Strada Cetății este băgată la finanțare pentru asfaltare, însă în zona unde există situl arheologic putem să amenajăm hublouri din sticlă pentru turiști. Oricum, în acea zonă lucrările au fost sistate. Cu siguranță o să avem nevoie de avize de la Direcția de Cultură”, ne-a declarat primarul Daniel Harpa.