Evenimentul Zilei > International > Biserica vrea să interzică avortul în Polonia
Biserica vrea să interzică avortul în Polonia

Biserica vrea să interzică avortul în Polonia

Puternica Biserică Catolică din Polonia a intervenit deschis într-o dezbatere privind avortul, cerând interzicerea legală a întreruperilor de sarcini.

O lege poloneză din 1993 limitează și în prezent avorturile, pe care le permite în numai trei cazuri: risc pentru viața și sănătatea mamei, examen prenatal care indică o patologie gravă ireversibilă a fătului și graviditate în urma unui viol sau a unui incest.

Legea a fost considerată la vremea respectivă ca un compromis între Biserică și Stat.


De curând, mai multe organizații anti-avort au depus la parlament o propunere de lege care interzice aproape cu desăvârșire întreruperile de sarcină. Acestea nu ar mai fi permise decât pentru a apăra viața mamei. În plus, proiectul susține o înăsprire a pedepselor pentru persoanele care practică avortul: de la doi ani de închisoare, în prezent, la cinci ani.

Când proiectul va fi înregistrat la parlament, va începe o campanie de strângere de semnături: este nevoie de 100.000 de susținători, pentru ca el să intre în dezbaterea legislativului.

Biserica Catolică susține fără rezerve proiectul. Într-o scrisoare care va fi citită duminică în toate parohiile, se arată:

„În ceea ce privește viața ne-născuților, nu mai putem să menținem compromisul actual, exprimat în legea din 7 ianuarie 1993. Facem apel la oamenii cumsecade, credincioși sau nu, pentru a acționa astfel încât să protejăm pe deplin în plan juridic viața ne-născuților.”

Partidul conservator de la putere, Dreptate și Justiție (PiS), se declară deschis ca următor al politicii catolice, însă o serie de observatori cred că șeful formațiunii, Jaroslaw Kaczinsky, ar prefera să evite o bătălie ideologică, după conflictul legat de Tribunalul Constituțional, care i-a adus numeroase critici din partea Bruxelles-ului.

Potrivit estimărilor organizațiilor feministe, anual, între 100.000 și 150.000 de femei ar recurge la un avort, fie clandestin, în cabinete din Polonia, fie în clinici germane, austriece sau slovace.

În schimb, numărul de avorturi autorizate anual în Polonia variază între 700 și 1800, la o populație de 38 de milioane.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: