Orice ochi obișnuit cu forma tipică a bisericilor bizantine ori din lumea catolică tresaltă atunci când vede Biserica Sf. Nicolae din Hunedoara. Nu e nici tipic bizantină, nici gotică.
De fapt e o îmbinare între forma grecească „în cruce” a bisericilor ortodoxe de secol XV, cu altar cu patru laturi, identic cu cel al capelei gotice de la Castelul Corvinilor, cu un pronaos ridicat două veacuri mai târziu, plus o turlă apărută undeva la începutul secolului XIX.
Interiorul e și mai spectaculos, chiar și-așa cum se prezintă acum, acoperit de un strat gros de funingine și praf.
Icoane vechi de secole
Intrarea se face prin „turnul” bisericii. Se trece în pronaos- ul apărut între 1634 și 1654. O tencuială făcută nu se știe când acoperă pictura de la acea vreme. Apoi pășești în naosul bisericii. Practic, în partea lăcașului de cult ridicată la 1458, la doar doi ani după moartea lui Ioan (Iancu) de Hunedoara.
Patru coloane cilindrice sprijină cupola. Pe pereții din stânga și din dreapta domină imagini ale sfinților militari: Gheorghe, Teodor Stratilat și alții.
Iconostasul este dominat de patru icoane mari, care strălucesc din nou: „Sfântul Nicolae”, „Maica cu pruncul”, „Iisus Pantocrator” și „Adormirea Maicii Domnului”.
„Primele două sunt ale unui pictor, celelalte sunt opera altuia. Toate patru au venit aici, nu se știe exact când, de la fosta mănăstire Plosca, de lângă Hunedoara. Sunt însă datate la 1648. Sunt singurele elemente din iconostas de a căror vechime suntem siguri”, explică preotul-paroh Ioan Georgiu.
Crucea din partea de sus a iconostasului, încadrată de icoanele Maicii Domnului, respectiv a Sfântului Ioan Evanghelistul, pot fi cel puțin la fel de vechi.
FOTO: Așa arăta biserica la 1654
Spectacol vizual acoperit de praf afumat
Dacă nu ești atent, iar lumina din interior e stinsă, ai impresia că toți pereții din partea veche a bisericii sunt, pur și simplu, negri. Distingi doar câteva contururi pe pereți șiatât. O a doua privire îți arată însă figuri cât se poate de expresive și scene religioase „reînviate” în pictura interioară a lăcașului de cult.
Cu o privire și mai atentă descoperi „petice” curățate ale pereților care îți arată că, dacă toată pictura ar beneficia de o restaurare, te-ai afla în mijlocul unei minunății artistice vechi de aproape 400 de ani.
Pisania biserici amintește de ctitorii ei: „protopopii Nicolae și Ianăș”, „negustorii Vasile și Statie, și alți negustori” care au donat banii și aurul de care a fost nevoie pentru pictarea acesteia. „S-a folosit multă foiță de aur, în pictură”, spune preotul bisericii, iar „galben pal” acoperit de un strat gros de praf afumat este din plin, mai ales pe cele patru coloane ce sprijină cupola.
„Anul trecut am reușit să chemăm un specialist pentru un studiu al picturii și atunci s-au făcut aceste curățiri pe suprafețe mici. Am vrea să avem toată pictura restaurată, dar ne costă undeva la 1,5 milioane de lei. Altcineva ne-a făcut o ofertă de 300.000 de lei, dar nu știu sigur dacă e vorba de restauratori autorizați de Ministerul Culturii. Abia am avut 10.000 de lei pentru restaurarea celor patru icoane vechi ale iconostasului.
Avem doar 6.000 de enoriași arondați în parohie, majoritatea pensionari cu venituri foarte mici. Destul de puțini mai vin la slujbă, duminica. Nu le putem cere lor bani. Nici Episcopia Devei și Hunedoarei nu ne poate ajuta. M-am tot interesat și de fonduri europene, dar n-au fost disponibile. Mai rău, acum biserica este revendicată de greco-catolici (lăcașul de cult a aparținut greco-catolicilor începând din secolul XVIII și până la 1948 – n.r.) ceea ce complică și mai mult situația. Mă rog, istoricii spun c-a fost ortodoxă de la bun început. Om vedea ce zice și justiția. Orice-ar fi, nu ne dăm bătuți cu problema restaurării”, se ambiționează părintele.
Început dificil
Citește mai departe ...Cutremur DEVASTATOR! 7,5 grade pe scara Richter! Pagubele sunt URIASE

Stirile zilei
doctorulzilei.ro
Uleiul de măsline este uimitor. De ce e bine să consumi o...
Alte articole din categoria: Social
Alte articole din categorie

ANM anunță URGIA! COD GALBEN de fenomene periculoase. Cum va fi vremea în weekend

ALERTĂ, în această seară! Un microbuz plin cu pasageri S-A RĂSTURNAT. Care este starea victimelor

LASA UN COMENTARIU