Biserica medievală din Căușeni, unul dintre cele mai valoroase monumente istorice basarabene, a fost redeschisă

Sursa foto: presedinte.md

Unul dintre cele mai importante evenimente de la Independența Republicii Moldova încoace s-a produs, vineri, la Căușeni – redeschiderea Bisericii medievale „Adormirea Maicii Domnului”, după restaurare. Prin pictura și valoarea sa excepțională, lăcașul este cel mai valoros monument istoric din statul de peste Prut, în opinia lui Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă din Chișinău.

A fost salvat prin derularea celui mai mare proiect de restaurare și conservare arhitecturală a unui monument din republică. Investiția a constituit circa 1,4 milioane de dolari, o mare parte din care au fost oferiți de Fondul Ambasadorilor SUA pentru conservarea patrimoniului cultural-istoric.

Lăcașul, devenit muzeu, pune Căușeniul pe harta turistică a Europei

Primii oaspeți de seamă la redeschiderea  Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni a fost președinta Maia Sandu, Excelența Sa Kent D. Logsdon, ambasadorul SUA în Republica Moldova, Sergiu Prodan, ministrul Culturii ș.a. În pofida trecutului trist, când biserica a fost transformată de autoritățile sovietice în hambar, o mare parte dintre frescele  interioare post-brâncovenești, din secolul al XVIII-lea, au fost salvate, anunță șefa statului.

„Este o veste bună pentru noi toți, mai ales, pentru locuitorii orașului Căușeni, istoria și identitatea căruia este strâns legată de acest loc. Biserica, devenită muzeu, pune Căușeniul pe harta turistică a țării, dar și a regiunii, mai ales, că este singura biserică de la noi, al cărui interior este în întregime acoperit de picturi”, menționează președinta Maia Sandu.

Șefa statului a mai afirmat că asemenea lăcașe unice „ne fac mândri și ne unesc, așa cum uniți au fost în credința în Dumnezeu înaintașii noștri, care au ridicat această biserică, noaptea, în ciuda oricăror riscuri. Vom continua să păstrăm și să promovăm monumentele noastre în toată lumea”, declară președinta Maia Sandu.

Pictura interioară, unică în spațiul de la est de Prut,  restaurată de specialiști din România

 Sergiu Prodan, ministrul Culturii și Cercetării, a felicitat căușenenii pentru  că  beneficiază de un obiect de patrimoniu colosal – Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, care a fost restaurată ca la carte și a devenit accesibilă vizitatorilor. Oficialul susține că acest eveniment  schimbă configurația și statistica turiștilor și a veniturilor în dezvoltarea turismului local, spre bunăstarea oamenilor.

Biserica a fost conservată și restaurată, conform standardelor internaționale, fiind inclusă în rețeaua turistică națională. Pictura murală unicat a lăcașului datează din secolele XVII-XVIII și a fost restaurată pe parcursul a șapte ani (2016-2023) de către o echipă de restauratori din România.

Monumentul din Căușeni a suscitat interesul istoricului Nicolae Iorga și al poetului Alexe Mateevici

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” este una dintre cele mai bine păstrate, în formele ei originale lăcașuri medievale din sudul Basarabiei, susțin experții. De mai bine de 135 de ani, suscită interesul cercetătorilor, începând cu preotul paroh Ion Neaga (bunicul pe linie maternă al poetului Alexe Mateevici), continuând apoi cu autorul imnului „Limba noastră”, Nicolae Iorga, Ștefan Ciobanu ș.a.

Este un monument unic în spațiul est-carpatic și prin amplasarea sa sub nivelul solului (biserică semi-îngropată în pământ, cu circa un metru și jumătate), datorată faptului că localitatea Căușeni făcea parte din raiaua Bugeacului. În ultimele trei decenii, până la restaurare, atât arhitectura, cât și fresca bisericii din Căușeni s-au degradat substanțial.

Unul dintre cele mai pângărite lăcașuri ortodoxe basarabene

 A fost una dintre cele mai pângărite biserici ortodoxe basarabene. De furie, păgânii i-au stricat pictura, scoțând ochii tuturor sfinților zugrăviți în interior. Conform unor surse ortodoxe, când tătarii au descoperit Biserica „Adormirii Maicii Domnului” din Căușeni, plini de manie, au transformat-o în grajd de vite. Apoi, când au intrat cu caii acolo, au murit cu toții. În perioada ateismului militant sovietic socialist, a ajuns și grajd de porci, și hambar de cartofi. În anii `50-`70, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a fost utilizată pentru uscarea fructelor și ca depozit de chimicale.

Lăcașul sfânt a fost inclus în traseul turistic național nr. 17, dar și în Ruta transfrontalieră cultural-turistică ,,Ștefan cel Mare și Sfănt” dintre Republica Moldova și România.