Biserica din lemn de la Jupânești, în care nu s-a bătut nici un singur cui metalic, are nevoie de voluntari pentru reparații
- Georgeta Petrovici
- 16 august 2018, 14:31
Una din cele mai vechi biserici din România, care e o construcție rarisimă în lume, fiind edificată exclusiv din lemn, fără nici ,ăcar un cui metalic, are nevoie de ajutor. Ambulanţa pentru Monumente Banat caută voluntari pentru a salva biserica de lemn de la Jupâneşti. Cei dornici de o aventură culturală, o pot face numaidecât, tot ce ar trebui să aibă e un sac de dormit, și echipamernt de mers pe munte.
Biserica este concepută în forma unei corăbii. La construirea acestui lăcaș de cult nu s-a folosit nici un fel de metal, inclusiv cuiele fiind din lemn. Picturile originale care datau de la începutul secolului XVIII nu se mai disting. Porțile lăcașului de cult se mai deschid doar la înmormântări și la 14 octombrie, de sărbătoarea Cuvioasei Paraschiva.
Construită la finele secolului XVII, biserica de lemn de la Jupânești e uitată într-un cimitir din apropierea orașului Făget și are acoperişul distrus. Localnicii au încercat s-o apere de vijelii cu o prelată uriaşă care a fost spulberată de furtunile din această vară. Ambulanţa pentru Monumente Banat vrea, cu sprijinul Mitropoliei Banatului şi al comunităţii locale, să intervină asupra acoperișului, mai exact să repare învelitoarea de şindrilă, prelungind astfel viaţa lăcașului de cult şi pregătindu-l pentru o ulterioară restaurare.
Voluntarii care sunt de acord să se implice sunt așteptați de vineri, 17, până pe 24 august. Cazarea și masa sunt asigurate cu sprijinul Mitropoliei Banatului şi al Primăriei Oraşului Făget. Mitropolia Banatului pune la dispoziţia proiectului și materialele de intervenţie (şindrilă, laţi, etc.), iar o companie privată oferă la preț redus substanţa cu care va fi tratată şindrila. Mai multe detalii aflați dacă îi contactați pe Mircea Braje, 0740-351.386, și Adrian Bancoș, 0748-646.863
Proiectul Ambulanţa pentru Monumente Banat este un proiect cultural finanţat de Ordinul Arhitecţilor din România, din Timbrul de Arhitectură, coordonat de Asociaţia pentru Patrimoniu Activ-PACT, în parteneriat cu Asociaţia Monumentum, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş-Severin, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş şi Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Timişoara.