Evenimentul Zilei > International > Biserica catolică este ZGUDUITĂ din TEMELII: A publicat NUMELE a peste 300 de PREOŢI acuzați că au ABUZAT copii
Biserica catolică este ZGUDUITĂ din TEMELII: A publicat NUMELE a peste 300 de PREOŢI acuzați că au ABUZAT copii

Biserica catolică este ZGUDUITĂ din TEMELII: A publicat NUMELE a peste 300 de PREOŢI acuzați că au ABUZAT copii

Conducătorii bisericii romano-catolice din Texas au identificat, joi, aproape 300 de membri ai clericilor acuzați de abuzuri sexuale asupra copiilor. Cardinalul Daniel DiNardo al Arhiepiscopiei Galveston-Houston, a declarat că numele au fost făcute publice „pentru că aşa este corect și pentru a oferi vindecare și speranță celor care au avut de suferit“.

Biserica romano-catolică din Texas a lansat, joi, numele a aproape 300 de preoți care au fost acuzați în mod credibil de abuz sexual asupra copiilor timp de aproape opt decenii.  Acțiunea a fost cea mai recentă într-un val de dezvăluiri din partea bisericii, deoarece se confruntă cu o serie de investigații federale și de stat în ceea ce privește tratarea abaterilor sexuale.  

Numele au fost postate online

Publicarea unui raport şocant privind abuzul sexual de către procurorul general din Pennsylvania a încurajat investigația bisericii în mai mult de o duzină de alte state.  Cardinalul Daniel DiNardo, Arhiepiscopul de Galveston-Houston și președintele Conferinței Episcopilor Catolici din Statele Unite, a declarat, joi, într-o declarație că publicarea numelor acuzaților a fost un lucru bun.

Este vorba de peste 300 de preoți, zeci de eparhii și provincii religioase din toată țara  presupuși abuzori

Mai mult de o duzină de state au deschis, de asemenea, investigații în biserici.  Joi, Marc Rylander, purtătorul de cuvânt al procurorului general din Texas, Ken Paxton, a declarat că biroul său este pregătit să răspundă oricărei solicitări de asistență din partea agențiilor locale și federale de aplicare a legii.  "Nu am primit astfel de cereri, dar suntem gata să oferim asistență procurorilor locali, în conformitate cu legea statului și jurisdicția penală inițială", a declarat Rylander într-un e-mail. "Nici un tânăr nu ar trebui să trăiască vreodată cu teama de abuz, mai ales de abuzul din partea liderilor religioși și spirituali".

Unele acuzațiile raportate joi au fost făcute începând cu anul 2002, când biserica a adoptat Carta pentru protecția copiilor și a tinerilor, ceea ce a condus la o represiune împotriva abaterilor clerice. Această tendință se aliniază cu rapoartele din alte state, însă a fost pusă la îndoială de către avocații supraviețuitorilor de abuz, notează NYT.