„Biopic-ul”, în mare vogă

La cea de-a 39 ediţie a Festivalului de Film de la Toronto este în vogă filmul biografic sau „Biopic-ul”, căci participă producţii dedicate savanţilor Stephen Hawking şi Alan Turing, muzicianului Brian Wilson, şahistului Bobby Fischer şi traficantului de droguri Pablo Escobar.

Istoria cinema-ului cochetează dintotdeauna cu „biopic-urile” şi cele mai recente exemple din această categorie au făcut să curgă valuri de cerneală la Cannes şi în alte festivaluri, odată cu proiecţiile unor filme precum „Grace de Monaco”, „Diana” şi cele două lungmetraje din acest an dedicate creatorului de modă Yves Saint Laurent, informează AFP.

Astfel de filme au potenţialul de a-i face pe actorii care interpretează acele personaje legendare să spere la cât mai multe trofee în sezonul premiilor de la Hollywood şi chiar la obţinerea unui Oscar. La Toronto, matematicienii şi astrofizicienii se regăsesc la panoul de onoare, cu două producţii solide şi pasionante, despre subiecţi care sunt de obicei greu de înţeles, dar care devin accesibili în aceste pelicule.

În „A Theory of Everything”, de James March, spectatorul descoperă viaţa intimă a lui Stephen Hawking, savantul britanic fascinat de timp şi de originile Universului. Cartea sa „Scurtă istorie a timpului” este un bestseller mondial. Pe scurt, existenţa lui ar fi putut fi alta: era încă student la Cambridge când a fost diagnosticat cu distrofie musculară. Medicii i-au mai dat cel mult doi ani de trăit. Boala a avansat progresiv de-a lungul anilor, lăsându-l complet paralizat. Cu toate acestea, savantul britanic a continuat să trăiască şi are în prezent vârsta de 72 de ani. Filmul care îi este dedicat vrea să demonstreze că, fără energia soţiei sale Jane, care i-a consacrat 25 de ani de viaţă şi i-a dăruit trei copii, Stephen Hawking nu ar fi putut să îşi finalizeze opera. Bazându-se pe prestaţiile actorilor britanici Eddie Redmayne şi Felicity Jones, lungmetrajul „A Theory of Everything” reprezintă adaptarea cinematografică a unei cărţi scrise chiar de Jane Hawking.

Nimic din toate acestea nu se regăseşte însă în filmul „The Imitation Game”, care prezintă destinul incredibil al matematicianului Alan Turing. Acest savant, interpretat de Benedict Cumberbatch, a jucat un rol decisiv în descifrarea codurilor naziste, folosite inclusiv de celebra maşină de codare Enigma, şi a grăbit, potrivit specialiştilor, căderea lui Hitler, scurtând cu doi ani a războiul. El este acela care a pus fundamentele informaticii moderne. Dar Alan Turing, care trebuia să păstreze tăcerea asupra reuşitelor sale din motive de securitate internaţională, era o fiinţă complexă şi puţin sociabilă. Era de asemenea homosexual, fapt ilegal în Marea Britanie până în 1967. A fost condamnat în 1952 pentru ultraj la bunele moravuri şi constrâns la castrare chimică. Doi ani mai târziu, Alan Turing s-a sinucis la vârsta de 41 de ani. În decembrie 2013, regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii l-a graţiat cu titlu postum, spre marea satisfacţie a oamenilor de ştiinţă britanici, inclusiv a lui Stephen Hawking.

În „Pawn Sacrifice”, Tobey Maguire îl interpretează pe campionul american la şah Bobby Fischer, iar filmul se concentrează pe „meciul secolului”, disputat de acesta pentru titlul mondial în compania sovieticului Boris Spasski. Acest film are pe alocuri alura unui thriller, într-atât miza partidei a depăşit condiţia celor doi oameni, simbolizând în plin Război Rece bătălia dusă pe plan psihologic de Statele Unite şi fosta Uniune Sovietică.

Procesul creativ este subiectul abordat în „Love and Mercy”, un film dedicat lui Brian Wilson, liderul legendarului grup Beach Boys, un geniu muzical, care era în acelaşi timp dependent de droguri şi suferea de o maladie mintală. Actorii americani Paul Dano şi John Cusak îl interpretează pe acest muzician în perioade diferite din viaţa acestuia, de la anii de succes şi până la revenirea lui în prim plan. Publicul de la Toronto a ovaţionat filmul, care a fost proiectat în prezenţa lui Brian Wilson.

Pelicula „Escobar: Paradise lost” decriptează mecanismul puterii pe care o avea celebrul traficant sud-american Pablo Escobar, interpretat de Benicio del Toro, văzut prin ochii a doi surferi canadieni care ajung să fie prinşi din întâmplare în acel sistem de tip mafiot.

Cel mai mare festival de cinema din America de Nord, unde nu există o competiţie oficială, ci doar un premiu al publicului, TIFF reprezintă un barometru infailibil pentru sezonul Oscarurilor. În 2013, „12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave”, de Steve McQueen, a primit unicul premiu decernat la TIFF. Câteva luni mai târziu, pelicula a câştigat trei premii Oscar, inclusiv trofeul pentru cel mai bun film.

Cea de-a 39-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto se desfăşoară până pe 14 septembrie.