Biometricele trec de Senatul tăcut

Biometricele trec de Senatul tăcut

Ordonanţa care prevede introducerea paşapoartelor biometrice a fost aprobată tacit de Senat, într-o sedinţă care a avut loc ieri. Proiectul va merge în Camera Deputaţilor, care are rol decizional în acest caz.

În cazul unei legi organice, cum este cea a introducerii paşapoartelor biometrice, majoritatea senatorilor trebuia să voteze pentru. Numai că la şedinţă au fost doar 93 dintre cei 139 de parlamentari ai României. Ordonanţa avea nevoie de 69 de voturi, dar numai 67 de senatori s-au pronunţat în favoarea adoptării legii.

Cum termenul de decizie al Senatului a expirat ieri, legea a fost socotită ca aprobată tacit, astfel încât aceasta va ajunge direct în Camera Deputaţilor.

Pro şi contra

Patriarhia Română a declarat că este de acord cu introducerea noilor paşapoarte, dar consideră că fiecare român ar trebui să decidă dacă doreşte noul document. Îngrijorările Bisericii nu vizau numărul "666" - socotit al Diavolului - inclus în cipul biometric, ci ameninţările la securitatea şi demnitatea individului.

Primii români care au intrat în posesia paşapoartelor biometrice au fost 28 de ilfoveni. Preţul noilor documente este mult mai mare decât al celor vechi (266 faţă de 96 de lei).

Unii preoţi sfătuiesc enoriaşii să se ferească de paşaportele biometrice şi chiar să lupte împotriva adoptării lor. Este şi cazul părintelui bucureştean Nicolae Burlan, care a îndemnat credincioşii să participe la o manifestaţie anti-biometrice a formaţiunii "Noua Dreaptă". UE nu are încredere în noile documente

Parlamentarii europeni au adoptat, la 10 martie, un raport ce propune noi măsuri în ceea ce priveşte gestionarea frontierelor europene, observând că datele biometrice nu sunt întotdeauna corecte şi ar trebui să existe proceduri alternative. CITIŢI ŞI:

DEZBATERE EVZ: Paşapoartele biometrice: "Românii ar trebui să decidă"

Ne puteți urmări și pe Google News