Evenimentul Zilei > Actualitate > CUM L-A ANIHILAT BINOMUL SRI-PARCHET PE CĂTĂLIN VOICU, senatorul PSD care a încercat să blocheze alegerea lui Traian Băsescu în 2009 | Operațiunea „NOI SUNTEM STATUL!” (XI)
CUM L-A ANIHILAT BINOMUL SRI-PARCHET PE CĂTĂLIN VOICU, senatorul PSD care a încercat să blocheze alegerea lui Traian Băsescu în 2009 | Operațiunea „NOI SUNTEM STATUL!” (XI)

CUM L-A ANIHILAT BINOMUL SRI-PARCHET PE CĂTĂLIN VOICU, senatorul PSD care a încercat să blocheze alegerea lui Traian Băsescu în 2009 | Operațiunea „NOI SUNTEM STATUL!” (XI)

Kovesi-Coldea, numele a doi oameni foarte puternici, care au făcut ca două instituții-fanion ale României să funcționeze la unison, în ceea ce s-a numit inclusiv în documentele oficiale ale SRI și DNA, Binom Instituțional.

Ca să nu lăsăm loc la prea multe interpretări, trebuie spus clar că scopul inițial al acestei cooperări, care depășea sau forța cadrul legal existent, era acela de a face ca lucrurile să meargă în folosul Statului. O sintagmă extrem de generoasă, dar care a lăsat loc de derapaje grave.

Limitele ce puteau fi vagi, au devin extrem de îndepărtate în condițiile în care s-a reușit crearea unui conglomerat Servicii de Informații – Minister Public – Justiție, împănat cu ziariști “acoperiți” și politicieni binevoitori, funcțional.

Lipsa de cultură democratică și instituțională a făcut ca începând cu 2010-2011 aceste instituții să iasă din matca firească, având loc acțiuni care nu mai aveau darul de a servi interesele Statului, ci erau inițiate în scopul păstrării puterii și influenței pe care aceste persoane o exercitau în societate. Apogeul a fost atins, în opinia noastră, în 2014.

De altfel, m-a frapat de multe ori asemănarea între strigătul de „luptă” al Laurei Codruța Kovesi – NOI SUNTEM DNA, cu angajamentul luat de un înalt demnitar în fața unui președinte al României, promiându-i un al doilea mandat – NOI SUNTEM STATUL.

Ambele reflectă o mentalitate a unor persoane ce conduc instituțiile de forță ale României, ce provine așa cum spuneam din lipsa unei educații democratice serioase.

Acasă la Oprea, cu Kovesi și Coldea

A stârnit multă vâlvă relatarea episodului din 2009, noaptea turului doi al alegerilor prezidențiale, când am povestit că la un moment dat, cam cu două ore înainte de închiderea urnelor, am primit un telefon care mi-a dat rezultatul exitpoll- ului CSOP realizat pentru B1 TV: 50,4 la 49,6 pentru Traian Băsescu. Celelalte televiziuni de știri, Antena 3 și Realitatea TV, aveau să-l dea câștigător pe Mircea Geoană. Dar numărătoarea voturilor făcută oficial s-a oprit cu 50,34 în dreptul lui Traian Băsescu. Aproape farmaceutic, similar cu sondajul CSOP.

Atunci, în noaptea de 6 decembrie 2009, în casa lui GABRIEL OPREA, deputat independent, m-am întâlnit cu GEORGE MAIOR, directorul SRI, gen. FLORIAN COLDEA, prim-adjunctul acestuia, LAURA CODRUȚA KOVESI, Procurorul General al României, înghesuiți într-un birou. În casă se mai aflau NECULAI ONȚANU, PUIU IORDĂNESCU și alte câteva persoane.Am petrecut câteva ore cu ei discutând despre rezultatul alegerilor, despre strategia pe care avea să o urmeze PSD, modul în care poate fi potolită o parte a mass-media, așa cum s-a exprimat Laura Codruța Kovesi.

Am povestit și susțin în continuare că am auzit-o de două ori pe Kovesi răspunzând la telefon cu “Da, domnule Președinte”, că gen. Florian Coldea primea telefonic date despre voturi, întreaga discuție fiind în context politic, dedicată alegerilor prezidențiale.

De la influențare la implicare

Unii dintre colegi mei, aflați în acele momente pe baricadele anti- Băsescu ridicate de Sorin Ovidiu Vântu și Dan Voiculescu, au văzut în această relatare o dovadă a fraudării alegerilor, deși eu nu am susținut niciodată așa ceva. Pentru unii trauma pierderii alegerilor din 2009 este în continuare destul de mare, iar reacțiile lor au dovedit-o.

Am susținut, în schimb, că în aceea seară trei dintre cei mai importanți oameni în stat, din perspectiva sistemului de forță, au fost actorii unui moment politic în care s-au implicat peste ceea ce era normal să se întâmple. M-am ferit să îi dau o încadra-re, pentru că nu m-am situat în postura unui procuror, ci a unui participant la un eveniment deosebit de important.

Aș putea spune că în aceea noapte am primit un eșantion din ceea ce am denumit Operațiunea „Noi suntem Statul!”, fără a înțelege exact importanța lui.

Spuneam în finalul relatării mele că i-am lăsat pe MAIOR, COLDEA, KOVESI cu două probleme de rezolvat: voturile din diaspora și reacția furibundă a PSD. Despre aceasta din urmă, un membru-sursă al partidului social-democrat îi informa constant.

Cătălin Voicu și rezultatul alegerilor prezidențiale

Ce s-a întâmplat din acea noapte la PSD era extrem de interesant pentru cei care voiau să securizeze rezultatul alegerilor, respectiv grupul cu care m-am intersectat în casa lui Gabriel Oprea, dar nu numai.

Pentru că Mircea Geoană și cei din jurul său, în special gruparea VANGHELIE-HREBENCIUC-VOICU nu avea de gând să depună armele, fiind convinși că procesul electoral a fost fraudat, în special prin rezultatul din diaspora.

PSD trimisese în diaspora un grup de foști ofițeri de informații, coordonați de ex-generalul SIE ADRIAN ISAC, care a încercat să supravegheze organizarea alegerilor. Numai că evaluarea făcută de aceștia nu era deloc optimistă, persoana numită de LIVIU DRAGNEA să se ocupe voturile din diaspora fiind bănuită că l-a trădat pe Mircea Geoană.

De altfel, așa cum ne-a declarat un membru al celulei de criză PSD, ulterior suspiciunile s-au îndreptat și în direcția lui MIRON MITREA, MARIAN OPRIȘAN, RADU MAZĂRE, aceștia înregistrând în județele pe care le patronau rezultate slabe pentru MIRCEA GEOANĂ.

Celula de criză din Kiseleff

Revenim în noaptea de 6 spre 7 decembrie 2009.

În jurul orelor 4-5 dimineața, grupul adunat la sediul din Kiseleff s-a risipit spre casă cu gândul că MIRCEA GEOANĂ a pierdut alegerile în fața lui TRAIAN BĂSESCU.

Numai că în cursul zilei, pe 7 decembrie, imediat după ce și-a revenit grupul din PSD care nu avea de gând să cedeze s-a constituit într-o celulă de criză în care s-a pus la cale o strategie, extrem de îndrăzneață, fără precedent. Un lanț de acțiuni juridice, în paralel fiind preconizate manifestații de 100.000 de persoane la București.

Despre aceste lucruri, discutate la modul general încă din noaptea de 6 decembrie 2009, primeau informații cei de la SRI. Le-au luat foarte în serios, mai ales că pe numele senatorului PSD Cătălin Voicu exista un mandat de interceptare pe siguranță națională încă din luna septembrie.

Așa cum am spus anterior, aceste informații erau furnizate nu numai de cei de la „ascultări”, ci și de un om din apropierera staffului de campanie al lui Mircea Geoană. Avocatul lui Marian Vanghelie, Cezar Bivolaru, este cel care împreună cu senatorul PSD Cătălin Voicu au redactat și a depus acțiunile juridice.

A urmat o cavalcadă legală

La 8 decembrie 2009, Partidul Social Democrat a depus o cerere de anulare și repetare a turului II al alegerilor prezidențiale la Curtea Constituțională, declarând că alegerile au fost fraudate masiv.La 11 decembrie, PSD a depus la Curtea de Apel București o cerere prin care solicită suspendarea procesului verbal întocmit de Biroul Electoral Central (BEC) privind rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale. Instanța a stabilit ca această cerere a PSD să fie judecată pe 5 ianuarie 2010.

Într-un alt dosar, PSD a depus la 10 decembrie, la Secția de contencios- administrativ a Curții de Apel București, o cerere de prezervare de probe. Social-democrații solicitau păstrarea probelor de către Ministerul Administrației și Internelor, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Afacerilor Externe, Biroul Electoral Central și Serviciul de Telecomunicații Speciale. Potrivit legii, o astfel de cerere constituie o asigurare de dovezi pentru un eventual proces.

Cum s-a pus capăt aventurii

Pe data de 11 decembrie 2009, senatorul PSD Cătălin Voicu este prins ca într- o veritabilă ambuscadă, organizată de DNA și dus la sediul instituției unde primește interdicția de a lua legătura cu mai multe persoane, inclusiv cu cei care puteau „rezolva” contestațiile depuse la Curtea de Apel București.

Potrivit informațiilor pe care le-am obținut, SRI bănuia că senatorul Cătălin Voicu avea de gând ca în acea zi să ia legătura cu niște judecători și să obțină amânarea validării rezultatului alegerilor prezidențiale.

Mai mult, potrivit unor surse din Justiție, în intervalul 7-11 decembrie 2009 a existat o "întâlnire de seară la Parchetul General la care au participat pe lângă mai multe persoane, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, dedicată cazului Voicu. Atunci s-a decis ca informațiile să fie pasate de la Parchetul General la DNA".

Imediat după „vizita” la DNA, senatorul Cătălin Voicu l-a sunat pe Mircea Geoană, președintele PSD, dar și pe MITICĂ ILIESCU, un personaj discret care era considerat a fi mai influent decât Ion Iliescu și Mircea Geoană la un loc.

Fost șef al SPP pe vremea lui Ion Iliescu și consilier pe siguranță națională, Mitică Iliescu a făcut tandem cu senatorul Cătălin Voicu în permanență, indiferent de statutul politic al PSD. Cei doi, VOICU și ILIESCU, erau renumiți pentru legăturile lor în zona serviciilor de informații și justiție.

Amândoi au intrat în vizorul SRI, dar se spune că însuși generalul SRI Florian Coldea ar fi fost extrem de prudent în propunerea unei abordări agresive în cazul lui Mitică Iliescu, „fiindu-i frică de acesta”, după cum ne-a spus o sursă din PSD.

De altfel, la un moment dat, în 2014, a existat o percheziție a patru echipe ale DNA, împănate cu ofițeri SRI, la sediul și casa lui Mitică Iliescu atunci când acesta era plecat din țară, în speranța că Binomul SRI-DNA poate pune mâna pe documentele compromițătoare. Dar despre asta într-un alt episod.

Finalul acestei bătălii?

CCR, în ședința din data de 14 decembrie 2009, cu unanimitate de voturi, a respins cererea de anulare a alegerilor desfășurate în turul doi de scrutin la data de 6 decembrie 2009 pentru funcția de președinte al României, formulată de Partidul Social Democrat și Partidul Conservator.

SRI, despre chermezele din T14 și K2: „Multiple activităţi de reprezentare la nivel instituţional”

La 33 de zile după ce Evenimentul zilei a solicitat un punct de vedere, conform Legii 544/2011, Serviciul Român de Informații (SRI) ne-a transmis un punct de vedere legat de obiectivele T 14 și K2, acolo unde aveau loc chermezele și partidele de tenis, descrise în primul episod al seriei de dezvăluiri „Noi suntem statul”, la care participau George Maior, fost director al SRI, Florian Coldea, fostul său prim-adjunct, alături de Victor Ponta, Gabriel Oprea, Liviu Dragnea, Vasile Dîncu, Horia Georgescu, Eugen Bejenariu, Sebastian Ghiță și Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA. Am întrebat dacă T14 a fost realizat de Aedificia Carpați și dacă la K2 Florian Coldea își petrecea zilele de naștere iar chefurile erau plătite din bani proprii sau de la bugetul SRI.

Iată răspunsul SRI la întrebările formulate de EvZ în virtutea dreptului la liberă informare, furnizat după 33 de zile:

„În demersurile de comunicare publică instituţională, Serviciul Român de Informații aplică prevederile legale privind accesul la informaţiile de interes public, cuprinse în Legea nr. 544/2001. În acest sens, SRI oferă puncte de vedere cu privire la rolul şi locul sau în arhitectura de securitate a României, dar şi referitor la elemente generale ce ţin de politica de securitate naţională.

În legătură cu solicitarea dumneavoastră, facem următoarele precizări:

  • Ambele sedii la care faceţi referire (n.n.vilele denumite K2 și T14) au regim de obiective cu caracter militar. Acestea se află în proprietatea publică a statului român și în administrarea Serviciului Român de Informații.
  • La preluarea în administrarea instituţiei noastre, imobilul denumit T14 a dispus de facilităţi specifice unui obiectiv cu caracter militar, care au inclus spaţii destinate activităților profesionale, spaţii necesare instruirii, spaţii de cazare şi spaţii de pregătire fizică – terenuri sportive exterioare.
  • Cu privire la obiectivul K2, menţionăm că în această locaţie s-au desfăşurat multiple activităţi de reprezentare la nivel instituţional şi s-au asigurat condiţii suport pentru derularea acestora, participanții şi conţinutul întâlnirilor nefiind informaţii de interes public. Fondurile băneşti alocate SRI au fost utilizate potrivit necesităţilor instituţionale, cu respectarea destinaţiei legal stabilite a acestora.
  • Promovarea şi implementarea obiectivului de investiţii s-a realizat cu respectarea legislaţiei în materie, respectiv Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, H.G. nr. 28/2008 și a celorlalte acte normative în domeniul investițiilor.
  • Pentru obiectivul T14, contractarea lucrărilor de execuţie s-a realizat în anul 2015, contractul fiind încheiat în baza prevederilor O.U.G. nr. 34/2006, cu modificările şi completările ulterioare, atribuirea efectuându-se către firma care a depus oferta cu preţul cel mai scăzut, respectiv firma Aedificia Carpaţi S.A.
  • Domnul general locotenent Florian Coldea este cadru militar în rezervă al Serviciului Român de Informații. În prezent, acesta colaborează, în temeiul prevederilor legale, cu Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul”, în diferite programe de pregătire/instruire”.

Toate articolele din seria Operațiunea "NOI SUNTEM STATUL!" pot fi citite AICI