Evenimentul Zilei > Actualitate > Bingo Metropolis a intrat în insolvenţă. Jucătorii s-ar putea să nu-şi mai primească banii
Bingo Metropolis a intrat în insolvenţă. Jucătorii s-ar putea să nu-şi mai primească banii

Bingo Metropolis a intrat în insolvenţă. Jucătorii s-ar putea să nu-şi mai primească banii

SC Phoenix Games SRL, firma care organiza jocul Super Bingo Metropolis transmis duminica de Antena 1, a intrat în insolvenţă de pe 17 februarie 2012. Potrivit procedurilor, primii creditori care urmează să-şi primească banii de la firmă sunt angajaţii şi statul român, faţă de care Phoenix Games are o datorie de peste 1,2 milioane de euro, din cauza neachitării restanţelor la bugetul de stat. Prin urmare, jucătorii sunt in situaţia în care s-ar putea să nu-şi mai primească banii pe premii şi pe biletele jucate pentru jocul de duminică, oprit de Fisc.

„Joia trecută, pe 16 februarie 2012, cînd în Comisia pentru avizarea jocurilor de noroc de la Ministerul Finanţelor Publice se discuta revocarea licenţei acestei firme, reprezentanţii Phoenix Games depuneau totodată o cerere de insolvenţă la Tribunalul Bistriţa Năsăud. Cererea le-a fost aprobată a doua zi de către judecător. Prin urmare, se pare că patronii firmei au anticipat decizia comisiei şi şi-au luat măsuri de siguranţă”, declară pentru EVZ un reprezentant al Fiscului.
 „În acest moment, potrivit procedurilor, va fi numit un administrator judiciar care urmează să analizeze dacă firma are capacitate de reorganizare sau intră în faliment. Dacă firma se ocupa cu organizarea jocurilor de bingo, iar licenţa i-a fost revocată, atunci nu prea văd ce reorganizare ar putea face acel administrator, în contextul în care firma nu mai are obiectul activităţii. Dacă nu sunt şanse de reorganizare, atunci firma intră în procedura simplificată de faliment. Se va întocmi o listă cu activele firmei, care urmează să fie vândute, iar din banii obţinuţi să fie plătiţi creditorii”, ne-a explicat Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România.
 Banii jucătorilor, în pericol
Arin Stănescu precizează că primii care trebuie să-şi primească banii sunt reprezentanţii statului, apoi, angajaţii firmei. În cazul în care mai rămân bani, se vor plăti şi jucătorii şi furnizorii firmei. Potrivit actelor de sechestru pe bunuri întocmite de ANAF, firma care organiza Super Bingo Metropolis mai avea doar o maşină şi o urnă, ambele în valoare de 100.000 de lei, adică mai puţin de 23.000 de euro.
Întrebat dacă a plătit azi vreun ban jucătorilor de la bingo, pentru premii sau echivalentul biletelor pentru jocul anulat de duminică, Radu Chifa, unul dintre patronii firmei SC Phoenix Games SRL, ne-e declarat „Nu ştiu. Eu am plecat de la firmă şi nu ştiu ce au făcut angajaţii mei. Poate răspund la ceea ce nu trebuie. Da, am intrat în insolvenţă şi aşteptăm acum să vedem dacă instanţa va anula decizia comisiei de revocare a licenţei noastre de joc. Aşteptăm zilele următoare planul de reorganizare al firmei”.
Fiscul se poate îndrepta împotriva acţionarilor pentru recuperarea datoriilor
 „Putem popri conturile acţionarilor şi ale administratorului firmei SC Phoenix Games SRL, pentru recuperarea datoriilor, dacă în urma anchetei vom observa că acţionarii au luat banii din firmă şi i-au mutat pe alte firme”, ne-a explicat un reprezentant al Fiscului.
Potrivit datelor financiare de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, firma care organiza Super Bingo Metropolis a avut profit în ultimii ani de milioane de euro. Petru Rus, al doilea acţionar al firmei, a declarat pentru EVZ că profitul de la bingo a fost investit prin alte firme pentru construirea unui hotel de cinci stele în Bistriţa şi pentru achiziţionarea cazinoului Novotel din Bucureşti.