Bill Clinton S-A ÎNTORS! Primul discurs de la ÎNFRÂNGEREA soţiei sale!
- Andrei Arvinte
- 10 martie 2017, 15:18
Fostul preşedinte a ţinut primul discurs major de la infrangerea soţiei sale, în care l-a acuzat pe Donald Trump de instigare la separatism şi diviziune.
Într-un discurs „codat”, în care numele preşedintelui Donald Trump nu a fost precizat nici măcar o dată, Bill Clinton a sugerat că acesta, alături de alţi politicieni apropiaţi ca gândire, ar instiga nu la naţionalism, ci la lucruri mult mai sinistre.
Clinton a afirmat că „oamenii care pretind că îşi doresc un stat-naţiune, de fapt, îşi doresc o mişcare pan-naţională prin care să instaureze separatismul şi diviziunea în statele întregii lumi”.
Acesta a mai adăugat că “este ca si când toţi am avea o criză de identate în acelaşi timp – şi este o inevitabilă consecinţă a schimbărilor economice şi sociale care s-au realizat într-un ritm îngrijorător de alert”.
Bill Clinton a făcut aceste afirmaţii la Institutul Brookings, un „think tank” care a organizat un eveniment pentru a îl onora pe fostul Prim Ministru al Israelului, Yitzhak Rabin.
Rabin a fost asasinat în 1995 de către un israelian evreu care era împotriva ideii de a face pace cu Palestina. Clinton a descris această zi ca fiind cea mai proastă zi din întreaga sa carieră din biroul oval.
“Rămân convins că dacă ar mai fi trăit, noi am fi ajuns la un accord favorabil cu Palestina până în anul 1998 şi astăzi am fi trăit într-o lume diferită”, a completat fostul preşedinte.
Simţindu-se inspirat de către prietenul său vechi, Clinton a spus că “trebuie să găsim o cale pentru a reda simpla decenţă personală şi încrederea clasei noastre politice”.
În timpul discursului, acesta a avertizat în legătură cu gândirea de tipul “noi contra lor”, care nu s-a implementat doar în rândul politicienilor americani, dar a condus şi la Brexit-ul din Mare Britanie, iar, separat de aceste evnimente, a dus la naşterea mai multor mentalităţi apropiate lui Trump ale unor candidaţi din Filipine şi Franţa.
Clinton a adăugat că această gândire este foarte veche. La fel de veche precum „Țara Sfântă” şi chiar mai veche de atât: “încă de când oamenii s-au răzvrătit în savana est Africană, încă de la primele familii şi clanuri, încă de când oamenii au dat peste alţi oameni”.
“Este o poveste foarte veche”, a spus Clinton. “Şi întotdeauna totul se reduce la lucruri: Vom trăi într-o lume, noi contra lor? Sau într-o lume în care putem trăi împreună?”