Evenimentul Zilei > Actualitate > Bilanţul celor mai liniştite Sărbători Pascale din ultimii cinci ani: „doar” o crimă şi 11 morţi în accidente rutiere
Bilanţul celor mai liniştite Sărbători Pascale din ultimii cinci ani: „doar” o crimă şi 11 morţi în accidente rutiere

Bilanţul celor mai liniştite Sărbători Pascale din ultimii cinci ani: „doar” o crimă şi 11 morţi în accidente rutiere

Ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a condus o ședință de evaluare a modului în care a fost asigurat climatul de ordine și siguranță publică pe perioada minivacanței de Paști. În urma analizei făcute de către oficialii MAI reiese că, în 2016, au fost înregistrate cele mai puţine evenimente reprobabile, din utimii cinci ai. Totuşi, a fost înregistrat un omor, comparativ cu şase crime săvârşite, în 2015. Totodată, au avut loc mai puţine accidente decât anul trecut - 52 faţă de 75, în 2015 - în care şi-au pierdut viaţa 11 oameni.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), comisar de poliție Monica Dajbog, a susținut luni, 2 mai a.c., la sediul MAI, o declarație de presă referitoare la climatul de siguranță publică pe timpul minivacanței ocazionate de Sărbătorile de Paști.

Oficialul MAI a precizat că, în urma centralizării rezultatelor la nivel naţional, a reieşit că în 2016 au fost cele mai sigure Sărbători de Paști din ultimii cinci ani

De altfel, în această dimineață ministrul afacerilor interne Petre Tobă a condus o ședință de evaluare a modului în care a fost asigurat climatul de ordine și siguranță publică pe perioada minivacanței de Paști.

În urma analizei, principala concluzie este aceea că MAI și-a realizat obiectivul de a asigura un nivel înalt de siguranță, sărbătorile pascale din acest an fiind cele mai sigure din ultimii 5 ani, a transmis purtătorul de cuvânt al MAI.

Acest obiectiv a fost atins ca urmare a măsurilor organizatorice dispuse, a mobilizării în stradă a unui dispozitiv important de ordine publică, dar și cu sprijinul cetățenilor care au ținut cont de recomandările preventive promovate de către structurile MAI.

O crimă

Faptele comise cu violență rămân în continuare pe un trend descendent,arată oficialul MAI, în acest an fiind înregistrat un singur caz de omor, față de 6 în 2015 și câte 2 în 2014 și 2013.

O situație similară se înregistrează și în cazul tentativelor de omor, astfel că în această perioadă nu s-a înregistrat nici o faptă, față de 2 în 2015 și câte 4 în 2013 și 2012.         
Și faptele de tâlhărie sunt sub media ultimilor ani, scăzând cu 34% față de 2012, cu 22% față de 2013 și cu 24% față de 2011.          

"Doar" 11 morţi în accidente rutiere

În ceea ce privește siguranța rutieră, în aceste zile au fost înregistrate mai puține accidente de circulație – numai 52, față de 75 în 2015, 72 în 2012 și 82 în 2011. Și numărul persoanelor rănite în accidente este sub media ultimilor ani, respectiv, 51 de răniți, față de 66 în 2015, 71 în 2012 și 78 în 2011.        

În urma accidentelor rutiere și-au pierdut viața 11 persoane, similar cu situația din 2014 și 2012, în condițiile în care anul trecut au fost 15 decese, iar în anul 2011, 17.                 

Intervenţii mai puţine în Noaptea de Înviere

Pentru liniștea acestor sărbători, din dispoziția ministrului afacerilor interne, MAI a avut în stradă peste 29.000 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră. Un dispozitiv important de siguranță a fost asigurat în Noaptea de Paște, pe principalele artere rutiere și în preajma fiecărei biserici fiind prezenți polițiști, jandarmi sau pompieri, fapt pentru care nu au fost înregistrate tulburări grave ale ordinii publice. Inclusiv numărul intervențiilor pompierilor din Noaptea de Înviere a fost mai mic cu 21% față de anul trecut.

În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, la nivelul întregii țări au fost în stradă peste 10.000 de patrule de ordine publică.

În miniv-vacanţă, au fost peste 14.500 de misiuni de menținere a siguranței publice, dintre care 1.800 la manifestări religioase și în jur de 270 la evenimente publice. În ultimele 3 zile, colegii noștri au aplanat 790 de situații conflictuale, au prins în flagrant 210 autori de infracțiuni și au identificat 33 de persoane urmărite, dintre care 9 date în urmărire internațională.

Inclusiv numărul intervențiilor la apelurile 112 a fost mai redus în această perioadă de sărbători, fiind înregistrate 6.429, cu 67 mai puține față de anul trecut.

Au fost mobilizate peste 1.000 de echipaje SMURD și de ambulanță

Prin Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul MAI s-a asigurat managementul structurilor de intervenție pentru urgențele medicale și alte situații de risc pentru viața oamenilor.

În această perioadă, peste 1.000 de echipaje SMURD și de ambulanță au efectuat aproape 22.000 de intervenții medicale de urgență. Pentru asigurarea asistenței medicale de urgență au fost disponibile 14 elicoptere și un avion SMURD.

Aeronavele Inspectoratului General de Aviație au executat 33 de misiuni aero-medicale pentru transportul de urgență la unitățile spitalicești a persoanelor care se aflau în situații critice.

Două elicoptere MAI în sprijinul polițiștilor de la rutieră

Pentru că astăzi este ultima zi de vacanță, începând din această dimineață pe principalele artere de circulație sunt prezente echipaje ale poliției pentru a asigura fluidizarea traficului rutier la întoarcerea turiștilor spre casă. Din dispoziția ministrului afacerilor interne, Petre Tobă, două elicoptere ale MAI se vor alătura dispozitivului de poliție rutieră pentru a asigura supravegherea aeriană a traficului.

Traficul la frontieră: aproape 500.000 de oameni au trecut granţiele României

O altă prioritate a acestor zile o va reprezenta fluidizarea tranzitului prin punctele de trecere a frontierei, unde se va lucra cu un efectiv de peste 3.000 de polițiști de frontieră.

În aceste zile au tranzitat frontierele României, peste 472.000 de persoane și mai mult de 133.000 de mijloace auto. Pentru fluența circulației prin punctele de frontieră, s-a cooperat foarte bine cu autoritățile din Ungaria și Bulgaria, în punctele comune cu aceste state fiind înregistrate cele mai mari valori de trafic.

"Vreau să precizez că în punctele de trecere a frontierei sunt utilizate toate arterele de control, la capacitatea maximă a acestora, atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire. Ministrul Petre Tobă mulțumește tuturor angajaților MAI care au fost la datorie, pentru ca românii să poată petrece în liniște și siguranță aceste sărbători de Paște.MAI va asigura în continuare, până la finalul perioadei sărbătorilor pascale, măsurile suplimentare necesare pentru menținerea acestui climat ridicat de siguranță și ordine publică.”, a transmis Monica Dajbog.