BILANŢ NEGRU: Anul ceasurilor rele

BILANŢ NEGRU: Anul ceasurilor rele

Dintre ultimii 10 ani, în 2007 au fost înregistraţi cei mai mulţi morţi în accidente rutiere şi în accidente de muncă.

Numărul persoanelor decedate în urma accidentelor rutiere sau de muncă a crescut în ultimii 10 ani, arată raportul Institutului Naţional de Medicină Legală (INML) pe 2007, prezentat ieri la Bucureşti. Judeţele unde au avut loc cele mai multe accidente rutiere soldate cu decese sunt Ilfov, Arad, Botoşani şi Timişoara. Accidentele de muncă urmate de decese au atins anul trecut cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani. Cele mai multe decese din cauze naturale au survenit în urma unor afecţiuni cardiovasculare.

Anul 2007 a înregistrat un record pentru ultimul deceniu la capitolul accidente rutiere şi de muncă, arată raportul prezentat ieri de Institutul Naţional de Medicină Legală

. Peste 3.000 de români au murit anul trecut în accidente de circulaţie, acestea fiind cauza cea mai frecventă a deceselor violente. Bilanţul pe primele trei luni din 2008 confirmă tendinţele de anul trecut: peste 500 de persoane au murit pe şoselele din toată ţara.

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce în ultimii ani a scăzut procentul celor accidentaţi la locul de muncă, 2007 a marcat şi la acest capitol un record macabru pentru ultimul deceniu: peste 370 de români şi-au pierdut viaţa la serviciu. Pe ansamblu, accidentele reprezintă 72% din totalul cauzelor de moarte violentă. Se fac mai puţine autopsii Anul trecut, medicii legişti au făcut peste 20.500 de autopsii, cu aproximativ 100 mai puţine decât în urmă cu un an şi cu 300 mai puţin faţă de 2005. „Nu a scăzut numărul de decese violente (omor, sinucidere, accident). Este vorba doar de faptul că, din lipsa fondurilor, la sugestia poliţiei, medicii de familie eliberează certificat constatator al morţii în cazuri de moarte violentă în care ar fi trebuit dispusă autopsia medico-legală“, se arată în raportul INML.

Peste jumătate din autopsii (60%) au fost făcute în cazul persoanelor care au decedat în urma a diferite accidente, s-au sinucis sau au fost omorâte. Accidentele rutiere reprezintă cauza cea mai frecventă a deceselor violente, susţin medicii legişti, lucru confirmat şi de ultimul bilanţ al poliţiei. Numai în ultimele trei luni ale acestui an, pe şoselele din România s-au produs 1.906 accidente soldate cu 543 de morţi, cu 400 mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Mai puţin de jumătate din autopsiile efectuate anul trecut de medicii legişti au fost pentru decese din cauze naturale, mai arată raportul INML. Mai multe cazuri de stabilire a paternităţii Bolile cardiovasculare (57%) au reprezentat principala cauză de mortalitate anul trecut şi motivul cel mai des al deceselor din ţara noastră. 21% dintre persoanele care au murit din cauze naturale au avut o boală respiratorie (pneumonie) şi 10% o boală neurologică.

Dacă numărul autopsiilor a scăzut în ultimii ani, numărul expertizelor medico-legale făcute pe persoane în viaţă este în creştere. „S-a observat o creştere semnificativă a determinărilor de serologie (determinări ale prezenţei spermei sau ale grupului de sânge)“, a declarat ieri Dan Dermengiu, directorul general al Institutului Naţional de Medicină Legală. Tot anul trecut, s-au înregistrat pe întreaga ţară 521 de cupluri care au dorit să facă expertiza pentru determinarea paternităţii.

„Datorită unor laboratoare de detectare a drogurilor, deschise printr-un program PHARE în toamna anului trecut, a crescut şi numărul persoanelor care au fost detectate că au decedat în urma supradozei de droguri. Înainte aveam pe an 2-5 astfel de cazuri, de la deschiderea laboratoarelor avem câteva zeci“, a mai adăugat profesorul Dermengiu.