BILANŢ NEGRU: Una din cinci companii mici a DISPĂRUT anul trecut
- Raluca Florescu
- 5 martie 2014, 14:00
Aproximativ 17% dintre business-urile mici nu au supravieţuit anului 2013 şi au decis lichidarea firmelor cu dizolvarea simultană, ca urmare a retragerii aportului asociaţilor, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă R&M Audit Contabilitate asupra a 200 de companii-clienţi.
Între cauzele cel mai des întâlnite care au condus la închiderea voluntară sau falimentul afacerilor mici s-au aflat managementul defectuos al cash-flow-ului şi semnarea unor contracte total neprofitabile. Stagnare "pe linie"
Cele mai multe business-uri medii au stagnat anul trecut, în timp ce companiile mari au înregistrat o creştere medie a afacerilor de circa 12%, arată analiza R&M Audit Contabilitate.
"Firmele mari şi-au continuat procesul de dezvoltare apelând la expertiza specialiştilor: multe business-uri au înţeles ca reducerea costurilor nu înseamnă renunţarea la experţi, aceştia constituind o resursă ce permite o planificare fiscală legitimă atât din punct de vedere al mărimii taxelor plătite, dar mai ales în ceea ce priveşte legalitatea tranzacţiilor şi realinierea acestora în contextul schimbării modelelor de afaceri şi a dezvoltării tehnologice", a arătat Mirela Şerban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate.
"Ne aşteptăm ca suficient de multe companii să apeleze la certificarea declaraţiilor fiscale, chiar dacă este un demers opţional, întrucât din ce în ce mai mulţi manageri vor să se asigure că plătesc Fiscului exact atât cât trebuie", a precizat Mirela Şerban. Beneficiile certificării fiscale
De la 1 martie, firmele pot opta pentru certificarea declaraţiilor fiscale, anterior depunerii lor la organul fiscal.
Deşi este opţională, certificarea declaraţiilor fiscale ar putea reprezenta un element favorabil contribuabilului în analiza de risc pe care Fiscul o realizează pentru a-i selecta pe cei asupra cărora se vor efectua inspecţii fiscale.
Consultanţii R&M Audit Contabilitate apreciază însă ca cel mai mare beneficiu al certificării declaraţiilor fiscale ar veni însă ca urmare a aplicării "principiului celor 4 ochi". Datele financiare sunt verificate suplimentar, iar un astfel de demers, similar auditurilor, poate depista în timp util eventuale erori sau posibile oportunităţi şi ar fi evitate o serie de penalităţi.