Una caldă şi alta rece în bilanţul Poliţiei Române din primele nouă luni ale acestui an. Oamenii legii au înregistrat o scădere a tâlhăriilor în comparaţie cu anul trecut, însă nu acelaşi lucru se poate spune şi despre grija faţă de copii, capitol la care s-a înregistrat, din nou, un număr record de cazuri de minori lipsiţi de supraveghere.
Aşa cum reiese dintr-un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), trimis redacţiei EVZ, oamenii legii au luat măsuri în peste 21.000 de cazuri de minori lipsiţi de supraveghere care au fost predaţi familiilor. Totodată, în peste 2.900 de cazuri, copiii au fost încredinţaţi centrelor de ocrotire.
Pentru stoparea acestui fenomen, peste 6.000 de părinţi şi tutori au fost amendaţi pentru lipsa supravegherii copiilor. De asemenea, au fost aplicate peste 30.000 de sancţiuni contravenţionale persoanelor care apelau la mila publică sau vagabondau, iar peste 4.500 au fost predate familiilor sau internate în centre de ocrotire.
"Fenomenul este întâlnit mai ales în mediul rural. O mare parte dintre copiii sunt orfani şi plecă de la centrele la care sunt cazaţi. Alţii provin din familii dezorganizate şi plecă de la mama la tata sau invers. Sunt şi multe cazuri în care, din cauza neatenţiei părinţilor, copii se rătăcesc şi sunt descoperiţi după câteva ore. Oricum este un fenomen în descreştere faţă de anul trecut când s-au înregistrat cu şapte la sută mai multe dispariţii", a precizat pentru "Evenimentul zilei" un ofiţer din cadrul IGPR.
Mai multe furturi
Poliţia Română ne-a mai comunicat că, spre deosebire de aceeaşi perioadă a anului trecut, au scăzut şi numărul de tâlhării, cu 4, 3 la sută. În general, infracţiunile contra persoanei au înregistrat o scădere cu 8,55 la sută. Însă, la infracţiunile contra patrimoniului se constată o creştere minimă cu 1,36 la sută, aceasta fiind înregistrată la furtul de componente din exteriorul autoturismelor (oglinzi, ştergătoare, roţi, antene etc.) şi la furturile din locuinţă.
În ansamblu, poliţiştii au intervenit la aproximativ 370.000 de evenimente. Au efectuat peste 140.000 de razii şi acţiuni cu efective lărgite în zonele cu potenţial criminogen. În urma acestor activităţi, poliţiştii au constatat peste 70.000 de infracţiuni, 78,5 la sută dintre acestea fiind descoperite în flagrant delict.
Peste 60.000 de scandaluri în familii
De asemenea, au intervenit la peste 630.000 de apeluri primite prin sistemul unic de urgenţă 112, în 87,70 la sută dintre acestea intervenţia făcându-se sub 10 minute.
Un alt fapt îngrijorător înregistrat în primele nouă luni ale acestui an este numărul mare de conflicte în familii. Din cele peste 130.000 de stări conflictuale aplanate, 66.084 sunt intrafamiliale, 9.221 între grupuri şi 57.862 din alte motive.