Bilanțul celor 6 luni de colectare a plasmei convalescente în România: performanță de 5 ori mai scăzută decât în Uniunea Europeană și utilizarea mult sub potențial a metodei plasmaferezei. Cu alte cuvinte, doar 2 din 100 de pacienți care au traversat boala COVID-19 au donat plasmă.
La 6 luni de la debutul colectării plasmei convalescente în România, țara noastră a colectat 2,34 doze de plasmă convalescentă la 100 de pacienți COVID-19. Astfel, 2.500 de români au donat plasmă convalescentă, ceea ce înseamnă circa 1,2% din totalul celor aproape 210.000 de pacienți COVID-19 din țara noastră, se arată într-un comunicat emis de Besmax Pharma Distribution.
Prin comparație cu media Uniunii Europene, performanța României este de 5 ori mai redusă, în condițiile în care U.E. colectează în medie 12 doze de plasmă convalescentă la fiecare 100 de pacienți COVID-19.
Unul dintre motivele pentru care suntem la coada clasamentului european este lipsa aparatelor de plasmafereză. În România există doar un singur aparat la 1 milion de locuitori. Comparând cu celelalte țări Europene, unde sunt 38 de aparate per 1 milion de locuitori, deficitul este evident.
Cu toate acestea, în România au fost recoltate până acum 4.420 de doze de plasmă convalescentă, dintre care 3.011 doze (68%) prin plasmafereză, iar 1.409 doze (34%) prin recuperare din sânge integral. Județele care realizează cele mai bune performanțe privind recoltarea de plasmă convalescentă (prin raportare de 100 de pacienți COVID-19) sunt, în ordine: Buzău, Arad, Hunedoara, Argeș, Galați și Bistrița-Năsăud.
Pentru creșterea numărului de donări de plasmă convalescentă și pentru îmbunătățirea generală a performanței sistemului național de colectare a plasmei sunt necesare o serie de măsuri, dintre care cele mai importante ar fi:
- suplimentarea cu minim 30% a personalului din centrele de transfuzie sanguină (în special din centrele care au deja echipamente de plasmafereză),
- suplimentarea celor 18 echipamente de plasmafereză existente (prin donații, sponsorizări sau achiziționarea de către stat din fonduri europene),
- testarea privind prezența anticorpilor anti-SARS-COV-2 a tuturor celor care locuiesc în aceeași gospodărie cu persoane confirmate (pentru creșterea șanselor de a identifica potențiali donatori)
- realizarea unei campanii naționale de informare și mobilizare a ex-pacienților COVID-19 pentru a deveni donatori de plasmă convalescentă.