BILANȚ DNA. Șeful CSM: "Numeroşi demnitari au subevaluat eficienţa instituţiilor şi s-au implicat în activităţi infracţionale"
- Ionel Stoica
- 24 februarie 2015, 14:02
Numeroşi demnitari au subevaluat eficienţa instituţiilor şi a legislaţiei specifice şi s-au implicat în activităţi infracţionale, însă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va sprijini Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în toate demersurile sale, a declarat marţi preşedintele CSM, Marius Tudose, cu prilejul prezentării bilanţului DNA.
"Ce este într-o oarecare măsură surprinzător este că, deşi lupta împotriva corupţiei a fost declarată ca prioritate a statului român încă din perioada de preaderare la Uniunea Europeană, în acest sens fiind create instituţii şi legi, constatăm că totuşi numeroşi demnitari şi persoane cu funcţii publice au subevaluat seriozitatea şi eficienţa instituţiilor şi a legislaţiei specifice implicându-se în activităţi infracţionale periculoase, aducând serioase prejudicii de imagine funcţiilor lor, instituţiilor din care făceau parte, dar mai ales prejudicii impresionante la bugetul de stat. Iar datele şi cifrele din raportul de activitate al DNA pe anul 2014 reflectă cu prisosinţă acest lucru", a spus Marius Tudose, citat de Agerpres.
El a apreciat că recuperarea de către instituţiile responsabile a prejudiciilor constatate prin hotărâri judecătoreşti definitive, împreună cu pedepsele stabilite, pot genera efecte disuasive energice, contribuind serios la descurajarea fenomenului şi dând astfel consistenţă actului de justiţie.
"Desigur că munca procurorilor anticorupţie nu este deloc comodă sau lipsită de expunere, iar din această perspectivă, CSM, consecvent în exercitarea rolului său constituţional, a intervenit şi va interni prompt în toate situaţiile cu potenţial de afectare a independenţei justiţiei şi a magistraţilor", a declarat preşedintele CSM.
Tudose şi-a arătat îngrijorarea privind numărul relativ mare de magistraţi trimişi în judecată pe parcursul anului 2014 pentru fapte de corupţie sau conexe acestora.
"Ar trebui să reprezinte o temă de reflexie serioasă şi ne punem atent problema nu numai a criteriilor de selecţie la intrarea în profesie, ci şi a modului în care prin formare iniţială şi continuă a magistraţilor, să se genereze şi să se dezvolte atitudini conforme efective, autentice, şi nu formale", a mai arătat Marius Tudose.
El a felicitat conducerea şi întreg colectivul DNA pentru rezultatele obţinute în activitatea desfăşurată în anul 2014 şi i-a asigurat de sprijinul pentru continuarea activităţii.
"Am convingerea că numărul mare de anchete, rechizitorii şi condamnări nu sunt efectul unui elan sezonier, ci reprezintă un standard asumat cu profesionism, maturitate şi responsabilitate, toate astea au fost dovedite. Vă asigur de sprijinul meu personal şi al CSM în toate activităţile şi proiectele dumneavoastră viitoare", a încheiat Marius Tudose.