Evenimentul Zilei > Sport > „Big Ghiță”, albul care a știut să sară în NBA
„Big Ghiță”, albul care a știut să sară în NBA

„Big Ghiță”, albul care a știut să sară în NBA

Gheorghe Mureșan a luat parte la cel mai mare spectacol al baschetului, s-a bătut cu legendele acestuia și a devenit cunoscut în toată lumea.

Gheorghe Mureșan (44 de ani) este unul dintre puținii români care au intrat în conștiința americanilor. „Big Ghiță” se bucură de notorietatea pe care și-au câștigat-o peste Ocean Ilie Năstase și Nadia Comăneci. În sportul românesc, Ghiță Mureșan nu are un corespondent.

„Albii nu contează”

A rămas până astăzi singurul baschetbalist din țara noastră care a jucat în NBA, una dintre cele mai atractive competiții sportive din lume. Și Mureșan „a stat la masă” în perioada de glorie, alături de sportivi legendari: Michael Jordan, Dennis Rodman, Shaquille O’Neal, Patrick Ewing sau Charles Barkley.

Cel mai înalt baschetbalist din NBA

Ultimul dintre acești mari baschet baliști a și rostit o sentință ce a rămas în istorie: „Albii nu contează în acest sport”. Mureșan a făcut parte dintre albii care au contrazis teoria lui Barkley și a jucat timp de cinci sezoane în NBA, în intervalele 1993-1997 și 1999-2000. În acea perioadă s-a intersectat și cu sudanezul Manute Bol, cel care, la fel ca și Mureșan, măsura 2,31 metri.

Ambii dețin recordul de înălțime înregistrat de un baschetbalist care a jucat în NBA. Însă, întotdeauna, „Big Ghiță” a ținut să nuanțeze atunci când a venit vorba despre cariera lui și a trecut în plan secund fizicul impresionant.

Shaquille O’Neal îl umplea de vânătăi

Așa cum e firesc, Ghiță își face simțită din plin prezența, deși este un tip ce ar vrea să treacă de multe ori neobservat.

Ex-baschetbalistul este discret și vorbește precis, fără să facă risipă de cuvinte. Mureșan a spus întotdeauna că înălțimea sa nu a fost decisivă pentru a ajunge în NBA. „A fost vorba și de noroc, dar și de muncă. Multă muncă. Nu am ajuns în America datorită faptului că măsuram 2,31. Nu asta era totul ca să joci alături de cei mai buni 300 de baschetbaliști din lume”, spune românul.

Născut la Tritenii de Jos, în județul Cluj, Ghiță avea 1,90 la 14 ani și a fost sfătuit să-și folosească atuul fizic în baschet. A debutat la profesioniști în 1991, la echipa CS Universitatea Mobitelco.

S-a făcut remarcat repede și în 1992 ajunge în Franța, la Pau-Orthez. A fost antecamera care l-a dus în NBA, pentru că Ghiță a dat lovitura în 1993 și a semnat cu Washington Bullets, pentru un salariu anual de 500.000 de dolari. În doi ani ajunsese de la Cluj în capitala SUA și avea să joace acompaniat de privirile a sute de milioane de telespectatori.

„Orice meci era fascinant în NBA. Era o mare onoare pentru mine să iau parte la asemenea spectacol. Eram încântat de ceea ce vedeam. Am jucat împotriva unor sportivi formidabil. Jordan era senzațional. Nu se va mai naște unul ca el sau ca Magic Johnson”, afirmă Mureașn.

„Săteam cu gheață pe picioare”

Însă, în memorie i-au rămas și duelurile cu Shaquille O’Neal, un alt sportiv colosal.

„După meciurile cu Shaq eram plin de vânătăi. Stăteam cu gheață pe picioare câte două zile. Era extrem de puternic. Era foarte, foarte greu să-l anihilezi”, își mai amintește „Big Ghiță”.

Stabilit în SUA, revine mereu în țară

Gheorghe Mureșan s-a stabilit în SUA, împreună cu familia, după ce și-a încheiat activitatea de jucător. Ghiță este căsătorit de 22 de ani cu Liliana, fost practicantă de baschet, care are 1,81 metri. Familia Mureșan este formată și din cei doi băieți, Gheorghe junior (17 ani) și Victor (15 ani).

Gheorghe junior caută drumul spre NBA

Fiul cel mare al lui Ghiță măsoară deja 2,03 metri și ar vrea să calce pe urmele tatălui său. Joacă baschet pentru echipa Universității St. Andrew’s și a atras deja atenția presei de specialitate de peste Ocean, fiind, la începutul acestui an, protagonistul unui interviu acordat celor de la „Washington Post”.

„Tata îmi este alături în activitatea de baschetbalist. E normal, pentru că este persoană avizată. A jucat la profesioniști și știe foarte bine fenomenul. Există și presiune pe mine. Așa se întâmplă atunci când ești fiul unui fost jucător din NBA. Toată lumea are așteptări mari de la tine și nu ai vrea să dezamăgești”, le-a declarat Gheorghe junior, ziariștilor de la „Washington Post”.

Are academie de baschet în Virginia

Mureșan are o academie de baschet în Virginia și încearcă să descopere talente care să ajungă în cel mai puternic campionat din lume. Ghiță a organizat activități dedicate juniorilor și în România, mai ales că în fiecare vară își petrece vacanța, alături de familie, la Cluj.

A intrat și în exclusivista lume de la Hollywood

În 1998, Ghiță Mureșan era un personaj cu mare notorietate în SUA și i s-a ivit șansa de a fi actorul principal al unui film. În 1998, celebrul actor Billy Crystal l-a sunat pe baschetbalistul român, iar cei doi s-au întâlnit și au discutat despre scenariul unui film ce avea să se numească „My Giant” – „Uriașul meu”.

Ghiță a fost încântat de idee și a pătruns și în cosmopolita lume de la Hollywood. „A fost o experiență înteresantă. Mi-a făcut plăcere, dar eu nu sunt actor”, a spus românul. De asemenea, Mureșan a mai apărut în diverse reclame ce au rulat peste Ocean, dar și în videoclipul piesei „My name is”, interpretată de cunoscutul rapper Eminem.

Publicat in categoriile: Sport
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: