Editura Evenimentul si Capital

„MERIȚI să te sui în TREN?” - China, prima DICTATURĂ DIGITALĂ din lume

China a introdus un program de recunoaștere facială pentru toți cei 1,3 miliarde de cetățeni
Autor: | | 0 Comentarii | 1821 Vizualizari

Cetățenii chinezi sunt supravegheați la sânge și li se acordă note de bună purtare. Dacă supără Partidul, își pierd pe rând toate drepturile.

O senzațională analiză semnată de Gordon G. Chang pentru Gatestone Institute.

Până în 2020, autoritățile chineze intenționează instalarea în toată țara a 626 de milioane de camere de supraveghere. Acestea vor contribui, alături de alte instrumente, la alimentarea cu informații a unui „sistem de credit social” național.

Acest sistem, prevăzut să fie finalizat peste doi ani, va acorda fiecărui cetățean chinez o notă reactualizată în timp real privind comportamentele sale sociale observate. Astfel, persoană surprinsă că nu traversează pe zebră se va trezi cu nota scăzută.

Ambițiile autorităților depășesc cu mult intenția de a impune respectarea regulilor de circulație. Ele își doresc mai ales să îi determine pe cetățeni să respecte cerințele Partidului Comunist.

Altfel zis, guvernul pare hotărât să creeze ceea ce The Economist a numit „primul stat totalitar digital din lume”.

Odată perfecționat, acest sistem de credit social va fi extins și la companiile străine și private.

În prezent, în China funcționează mai bine de o duzină de listenegre, iar în peste treizeci de localități se aplică experimental sisteme de acordare a notelor pentru creditul social. Unele dintre aceste sisteme au eșuat lamentabil. Altele, precum cel din Rongcheng, în provincia Shandong, sunt prezentate ca reușite.

La Rongcheng, fiecare locuitor este creditat cu 1000 de puncte și, în funcție de evoluția notei sale, este clasificat de la A+++ la D. Sistemul a avut un impact semnificativ: oricât de uimitor ar părea în China, mașinile opresc la trecerile de pietoni.

Șoferii acordă prioritate pietonilor pentru că locuitorii acestui oraș, așa cum arată revista Foreign Policy, au „adoptat” sistemul de credit social. Unii dintre liderii locali sunt atât de încântați de sistem încât au creat micro-sisteme de notare în școli, spitale și în cartiere.

Însă poate fi extins la nivelul întregii Chine un sistem care funcționează la nivelul unei aglomerări urbane? Pe măsură ce tehnologia progresează și bazele de date proliferează, micile programe experimentale și listele naționale amenință să fuzioneze într-un singur sistem național. Guvernul a început deja să-și implementeze „platforma unificată de operațiuni”, care regrupează datele provenind din diverse surse, precum camerele de supraveghere, controalele de identitate și așa-numitele „wifi sniffers” (pirați cibernetici).

Cum va arăta produsul final? „Nu va fi o plaformă comună unde introduci un element de identificare pentru a obține un scor unic cu trei cifre care îți va decide tot restul vieții”, scrie Foreign Policy.

În ciuda siguranței afișate de revistă, această platformă unificată pare să fie exact obiectivul conducătorilor chinezi. Unii recunosc asta fățiș: este vorba de „a autoriza persoanele de încredere să circule peste tot sub soare și de a face dificilă orice deplasare a celor discreditați”.

Această descriere nu exagerează cu nimic. Funcționarii l-au împiedicat pe jurnalistul Liu Hu să se suie în avion din cauza scorului său slab. Global Times, un ziar în engleză al grupului „Cotidianul Poporului”, organ al Partidului Comunist Chinez, relata că la sfârșitul lunii aprilie 2018, autoritățile au blocat 11,14 milioane de persoane să zboare cu avionul și 4,25 de milioane de persoane să călătorească cu trenurile de mare viteză.

Funcționarii chinezi folosesc aceste liste negre la ceva mai mult decât la controlul deplasărilor pe liniile aeriene și ferate. „Nu pot cumpăra un apartament. Copilul meu nu poate să meargă la o școală particulară”, a declarat Liu. „Lista apasă asupra fiecărui act din viața ta.”

Acest sistem conferă partidului comunist puterea de a controla comportamentele folosind sistemul biciului și al zăhărelului. Iar finalitatea sa amenință să fie nemiloasă. Hu Yunchun, fost director adjunct al centrului de cercetări privind dezvoltarea Consiliului de Stat, a declarat cu ocazia unui seminar la Beijing în luna mai, că sistemul de credit social trebuie astfel folosit pentru „a aduce la faliment pe discreditați”. „Dacă costul discreditării nu crește treptat, aceasta ar duce la încurajarea comportamentelor deviante”, a declarat Hu. „Ceea ce ar face sistemul inoperant.”

Nu toți funcționarii au o atitudine atât de agresivă, dar, după cum remarcă Zhu Zhenpheng de la Academia de Științe Sociale a Chinei, toți sunt de acord că „discreditații trebuie sancționați”.

BREAKING! Andreea Balan, operata de URGENTA! In ce stare se afla ACUM! S-a trezit intr-o BALTA de SANGE

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI