Evenimentul Zilei > Justitie > Big Brother în camera de probă. Politicieni celebri, filmați ilegal de camere video
Big Brother în camera de probă. Politicieni celebri, filmați ilegal de camere video

Big Brother în camera de probă. Politicieni celebri, filmați ilegal de camere video

Personalități de pe plaiuri mioritice, precum Theodor Stolojan sau Petre Roman, au fost înregistrați, fără voia lor, după ce președinta societății care administrează mai multe croitorii din Capitală a decis să instaleze un sistem prin care filmează tot ce mișcă în interior

Clienții mai multor croitorii din București care aparțin de Societatea Cooperativa Meșteșu gărească (SCM) Artim au fost filmați, fără să știe, în interiorul cabinelor de probă. Acest adevărat Big-brother era atent supravegheat, de pe laptopul personal, chiar de președinta cooperativei, Cristina Manolescu, ne-au dezvăluit surse judiciare. Pornind de la cazul unui avocat care a sesizat autoritățile, Evenimentul zilei a aflat că, printre cei filmați ilegal, în lenjerie intimă, se numără și Theodor Stolojan.


FOTO: Cabina de probă în care a fost filmat avocatul care a depus plângere cu ajutorul camerei situate deasupra ușii de la intrareAnchetați de poliție

Un adevărat scandal s-a iscat după ce un avocat a sesizat că a fost filmat, fără voia lui, în camera de probă a unei croitorii de pe Bulevardul Ion Mihalache, din Capitală. Acolo se află un punct de lucru al SCM Artim, societate care, în vremea comunismului, era subordonată UCECOM, celebra unitate cooperatistă care avea cele mai multe spații comerciale și gestiona activitatea frizeriilor, cizmăriilor sau croitoriilor din toată țara.

Pe 24 martie 2016, avocatul a sesizat Protecția Consumatorului, instituție care, la rândul ei, a sesizat Poliția Sectorului 1. Cercetările efectuate de polițiști de la Secția 4 au scos la iveală faptul că, în interior, erau instalate două camere de luat vederi, iar una dintre ele bătea exact în cabina de probă. În acest context, oamenii legii au sesizat Autoritatea Națională de Supraveghere a Datelor cu caracter Personal (ANSDP). La solicitarea Evenimentul zilei, ANSDP a confirmat existența camerelor, dar și faptul că filmarea în interiorul cabinei de probă s-a făcut cu încălcarea legii. Drept urmare, SCM Artim a fost sancționată de patru ori pentru „prelucrarea datelor cu caracter personal prin intermediul unui sistem de supraveghere video, cu încălcarea dispoziţiilor legale din domeniu”: amendă 2.000 lei, avertisment și amendă 1.000 lei și avertisment. Până să ajungă inspectorii autorității la fața locului, președinta Artim și-a pus angajații să acopere cabinele de probă, astfel încât „a remediat problema”.

Stolojan: „Să nu mă vadă colegii în budigăi”

Pornind de la acest exemplu am aflat că, la indicațiile președintei Cristina Manolescu, au fost montate camere de luat vederi în toate cele nouă puncte de lucru ale SCM Artim. Unul dintre acestea se afla pe strada Mendeleev, acolo unde meșterii croitori au clientelă de lux. Printre ei și Theodor Stolojan. Politicianul a fost surprins, și el, în vara anului trecut, să vadă beculețul roșu al camerei îndreptat spre cabina în care proba haine. L-am întrebat dacă a depus plângere. „Nu. Și nici nu știu dacă am fost filmat și nici nu mă deranjează”, ne-a transmis Stolojan. Șeful punctului de lucru, Constantin Alexandru, ne-a spus că „domnul Stolojan nu s-a supărat și a zis mai mult în glumă: Ar fi culmea să măvadă colegii din Parlament în budigăi”. La aceeași croitorie, spunea Alexandru, are clienți importanți, precum Petre Roman.

Și la croitoria de la care a pornit scandalul sunt clienți importanți: parlamentari, polițiști, procurori… oameni de calitate, cum ne-au mărturisit unii angajați. Acolo, am observat camerele video, dar și mașinile de cusut, vechi „de pe vremea lui Dej”. Investiția în aparatura de supraveghere ar fi costat în jur de 20.000 de euro, în timp ce salariații sunt plătiți la patru ore de lucru.

„Avem bunuri de valoare”

Am întrebat-o pe Cristina Manolescu (foto), președinta SCM Artim, de „Big-brotherul” din spațiile comerciale. „Avem bunuri de valoare în interior. Este o măsură de siguranță”, a motivat șefa de la Artim. Ea ne-a declarat că problema de la croitoria cu pricina a fost remediată și că, după vizita inspectorilor de la ANSDP, a postat și însemne lizibile care atenționează clienții că, acolo, se află camere de luat vederi.