"Big Brother" cu binoclul la Timişoara

"Big Brother" cu binoclul la Timişoara

Timişorenii care trec prin Piaţa Victoriei sunt supravegheaţi, pas cu pas, de un tânăr cu binoclu şi cu staţie de emisie-recepţie.

Deşi arată ca un adolescent pus pe şotii, Iasmin Boghici este, de fapt, în timpul serviciului, iar misiunea lui este aceea de a-i descoperi de la înălţime pe potenţialii infractori. Asta pentru că, de la începutul acestei săptămâni, autorităţile locale şi Poliţia Comunitară au decis că postarea unui agent în balconul Operei poate reduce numărul de infracţiuni.   Poliţişti sub acoperire

Ora 12.30. „Patru-doi-şase sunt patru-doi-patru. Nouăzecinouă zeci şi şapte. În faţă la Loyd, un colet.“ Agentul comunitar, îmbrăcat într-un tricou albastru, vorbeşte serios în staţie, privind atent, prin binoclu, către Piaţa Victoriei. „Nouăzeci-nouăzeci“, se aude răspunsul în staţie. Pe înţelesul tuturor, Iasmin Boghici a depistat un infractor: o ţigancă a ieşit la cerşit, cu pruncul în braţe. Femeia e reperată imediat de doi tineri, agenţi în civil, care îi şi dau o amendă.

Agentul 424 e mândru nevoie mare (fiecare poliţist comunitar are un indicativ numeric - n.r.). Notează într-un carneţel izbânda: tocmai a ajutat la prinderea celui de-al doilea infractor al zilei.

Uniformă nu poartă pentru că e în misiune sub acoperire. „E mai bine aşa, să nu ne recunoască cei certaţi cu legea“, susţine Iasmin Boghici. Asta nu l-a ferit însă de ochii vigilenţi ai infractorilor. „Un şarlatan pe care l-am surprins în timp ce încerca să vândă un inel, pretinzând că e din aur, s-a uitat spre balcon şi mi-a făcut semn cu arătătorul de-a latul gâtului, că mă taie“, mărturiseşte agentul.

„Mai trag cu ochiul după fete“

Poliţiştii din balconul Operei lucrează în două ture, de la 8.00 la 16.00 şi de la 16.00 la 22.00. Agentul din balcon e dublat de doi poliţişti sub acoperire, care mişună prin Piaţa Victoriei şi care sunt informaţi imediat dacă colegul lor din balcon observă vreo încălcare a legii.

„Jobul meu e să urmăresc cu atenţie tot ce mişcă în piaţă, şi cum văd ceva suspect să-i anunţ pe cei de jos“, afirmă Iasmin Boghici. El spune că e destul de obositor, mai ales că trebuie să stea atâtea ore într-un spaţiu minuscul, cum e balconul.

„Mai targ cu ochiul şi după gagici, e normal, dar eu sunt aici ca să-mi fac treaba“, spune tânărul. Iasmin Boghici are 20 de ani, e student la Facultatea de Drept şi, de şase luni, lucrează ca agent comunitar. „Prima zi m-a epuizat aşa de tare că am ajuns acasă după 16 şi am dormit până dimineaţa“, spune Iasmin.

Despre misiunea lui spune că e foarte importantă pentru că aşa îi ajută pe oameni şi susţine că nu are mustrări de conştiinţă atunci când sesizează vreun cerşetor, pe care colegii săi îl sancţionează apoi. „E vorba să fim corecţi faţă de toată lumea. Iar cei mai mulţi cerşetori ar putea lucra ca să se întreţină. Zilele trecute am prins unul care avea 1.000 de euro. E clar că nu avea nevoie să stea cu mâna-ntinsă“, conchide Iasmin Boghici.

REZULTATE

12 sancţiuni în două zile Autorităţile susţin ca amplasarea poliţiştilor comunitari în balconul din Piaţa Operei a avut efecte. „În primele două zile am aplicat 12 sancţiuni pentru cerşetorie, consum de alcool şi comerţ ilicit“, spune Daniela Seracin, purtător de cuvânt al Poliţiei Comunitare. Timişoara este împânzită de camere video, care fie ajută la fluidizarea traficului în intersecţii, fie monitorizează activitatea din faţa sediilor bancare sau din parcările cu plată.

Ne puteți urmări și pe Google News