Cea de-a doua ediție a bienalei timișorene de arhitectură BETA 2018 organizată de către Ordinul Arhitecților din România - Filiala Teritorială Timiș, va avea loc în perioada 28 septembrie – 28 octombrie 2018. Scopul bienalei este crearea unei platforme euroregionale menită să îmbunătățească procesele prin care ne construim orașele și modificarea modului în care oamenii înțeleg și apreciază mediul construit.
“Toți locuim undeva – fie că acasă este la bloc sau pe pământ, pentru cei mai mulți dintre noi acest acasă este locul care ne conectează cel mai intens cu spațiul construit și cu orașul. Experiența locuirii are un potențial imens de a ne aduce împreună, pentru a discuta despre orașe mai bune. Adunând asta cu faptul că 57% dintre proiectele arhitecților la scară europeană sunt proiecte pentru locuințe, putem spune că acest program, dincolo de impactul său indubitabil asupra orașului, are o influență imensă și asupra profesiei de arhitect. Ne-am propus deci să înțelegem cum a evoluat acest program (locuirea colectivă) în România din anii ‘50 până azi și apoi să discutăm despre viitor – despre unde vrem și putem să ajungem”, spune Oana Simionescu, coordonator BETA.
Deschiderea oficială a bienalei va avea loc în data de 28 septembrie, începând cu ora 19.00 la Halele Timco și va cuprinde vernisajul expoziției Despre Locuire, concerte și o scurtă prezentare a programului acestei ediții.
Expoziția Despre Locuire reprezintă principalul eveniment al bienalei. Curatorul expoziției, Ilinca Păun Constantinescu consideră că: ”în prezent, locuirea de masă devine, din ce în ce mai mult, un produs vandabil, intens promovat și împachetat. Procesul care definește acest produs nu se încheie însă odată cu vânzarea sa; el este rezultatul unui mecanism complex, definit de o serie de „voci” cu perspective și interese diverse: administrația, dezvoltatorul, arhitectul și utilizatorul / locuitorul. Prin redarea critică a acestor perspective distincte, atât prin traseul informativ care descrie procesul, cât și prin cel experiențial ce înfățișează produsul, expoziția invită la reflecție asupra calității locuirii colective contemporane, tratând transversal, obiectiv și subiectiv, teme precum dreptul la locuire, individualitate în comunitate, proiectul de arhitectură, raționalitatea economică, marketing vs. realitate.”
Pe parcursul bienalei vor avea loc evenimente în strânsă legătură cu tema abordată – tururi de arhitectură, proiecții de filme documentare pe tema locuirii, conferințe, consultări cu arhitecți și experți financiari, care se vor desfășura în mai multe locații din Timișoara și care vor reuni invitați, colaboratori și profesioniști din domeniu.
În 29 septembrie va fi inaugurată o instalație de lumină în spațiul Gării de Nord, realizată de artiștii [musson+retallick]. Aceasta se desfășoară în cadrul evenimentului colateral Transite, organizat de OAR Timiș alături de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, care aduce în prim-plan Gara de Nord, având ca scop promovarea acestui spațiu public cu potențial cultural. Evenimentul Transite va cuprinde și un concurs pentru o instalație de arhitectură temporară, iar proiectele participante se vor putea vedea în cadrul expoziției ce va fi vernisată la Gara de Nord, în data de 29 septembrie, urmând ca în 21 octombrie să fie inaugurată instalația câștigătoare.
În perioada 7-21 octombrie, organizatorii BETA își propun să aducă în spațiul public o expoziție care reunește exemple de bună practică în domeniul arhitecturii, selectate în urma unui concurs euroregional de către un juriu internațional. Complementar expoziției, cei care doresc să cunoască mai departe lucrările și activitățile profesionale ale juriului, sunt invitați să participe în perioada 25-27 octombrie la o serie de conferințe ale acestora, accesul fiind liber.