Directoarea Bibliotecii Ucrainene din Moscova, judecată pentru „incitare la URĂ etnică împotriva RUȘILOR”

Directoarea Bibliotecii Ucrainene din Moscova, judecată pentru „incitare la URĂ etnică împotriva RUȘILOR”

Natalia Sharina este acuzată că a diseminat literatură interzisă, clasată ca extremistă. Ea neagă acuzațiile în fața instanței, iar avocatul ei a declarat pentru BBC că acest caz este motivat politic.

Procesul s-a deschis cu un schimb de replici curajos între bibliotecară și procuroare.

Întâi procuroarea a citat o listă lungă de publicații ucrainene care sunt fie interzise, fie pe care experții le-au numit „degradante” pentru ruși.

Ea a acuzat-o pe Natalia Sharina că a cumpărat cărți, broșuri și CD-uri pe care le-a  pus apoi la dispoziția publicului.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu înțeleg aceste acuzații și nu mă simt vinovată în niciun fel”, a replicat directoarea bibliotecii.

„I-am cerut respectabilei procuroare să-mi explice cum am acționat pentru a disemina ură sau antipatie”, a adăugat ea, cerând să i se spună ce motiv ar fi putut avea. S

Sharina (59 de ani) neagă și acuzațiile privind fraudarea banilor bibliotecii.

Avocatul ei a spus că există martori care au descris cum ofițerii care au venit să facă percheziții la bibliotecă, în octombrie 2015, au „plantat” cărțile interzise acolo. „Este foarte trist că cineva încearcă să atragă tribunalul în politică”, i-a spus Ivan Pavlov judecătorului.

În afara instanței, avocatul a declarat pentru BBC că acest caz este unul motivat politic și că are legătură cu ceea ce se întâmplă acum în Ucraina.

Relațiile dintre Moscova și Kiev sunt înghețate în acest moment, la cel mai redus nivel, după ce Rusia a anexat Crimeea și forțele rusești au preluat controlul asupra unor părți din estul Ucrainei, în 2014.

„Nu este o coincidență că Biblioteca Literaturii Ucrainene a fost percheziționată și nu cea pentru belaruși sau cazaci”, a spus Pavlov.

Procesul a fost suspendat timp de trei săptămâni, iar Natalia Sharina va rămâne în arest la domiciliu, așa cum a fost timp de un an. I s-a permis doar recent să iasă o dată pe zi la plimbare, dar nu are voie să vorbească direct cu jurnaliștii.

Dacă este declarată vinovată, bibliotecara riscă mai mult de 10 ani de închisoare.