Cu toate că nu se încadrează în canoanele bisericești, Evangheliile pierdute din Biblie ar fi fost scoase la lumină. Acestea par să elucideze misterul anilor în care în Sfânta Scriptură nu se vorbește despre o anumită parte a vieții Mântuitorului.
În Biblie sunt relatate o mare parte din faptele Mântuitorului. Faptul că Scriptura nu cuprinde detalii despre perioada dintre 12 și 18 ani, a stârnit multă curiozitate în rândul oamenilor. După îndelungi căutări, multe voci au susținut că au identificat ce s-a întâmplat în intervalul respectiv din viața lui Iisus Hristos.
Evangheliile pierdute din Biblie
Evangheliile care se considerau pierdute ar fi fost scoase la lumină. Denumite și scrieri gnostice, aceste fac referire la învățămintele lui Iisus, scrise în secolul al II-lea al erei noastre.
Cu toate că sunt considerate răspunsuri la întrebările legate de perioadele lipsă din Biblie, acestea nu sunt acceptate de canoanele bisericești. De altfel, și numele acestor evanghelii sunt inspirate din termenul grecesc “gnosis”, care înseamnă “cunoaștere”.
Viața Mântuitorului, de la 12 la 30 de ani
În Biblie se vorbeşte despre Mântuitorul Iisus Hristos de era copil de 12 ani, apoi adult la 30 de ani, fără detalii referitoare la cei 18 ani de viaţă cuprinși în acest interval.
De-a lungul anilor, experţii au lansat mai multe teorii legate de acest aspect. Majoritatea susțin că Iisus a trăit printre iudei, esenieni, tibetani, britanici, amerindieni sau daci, însă aceste ipoteze nu au fost niciodată demonstrate.
Totodată, o serie de texte antice au fost descoperite de un fermier în apropiere de orașul Nag Hammadi, nordul Egiptului, în 1945.
Cele 52 de texte evanghelice au fost găsite într-un vas sigilat, adunate în 13 papirusuri legate în piele. Unul dintre manuscrise, Evanghelia copilăriei lui Iacov, "reinterpretează" povestea nașterii lui Iisus, punând accent pe sărăcia lui, castitatea Mariei și admirația din jurul nașterii Domnului.
Povestea Nașterii din Biblie, rescrisă
Povestea rescrisă conform textelor găsite arată că Mântuitorul s-ar fi născut într-o peșteră, nu în iesle.
De asemenea, cei care cred în scrierile gnostice spun că Iosif era deja tată pentru mai mulți copii dintr-o altă căsătorie. Mai mult, conform noilor scrieri, acesta este înfățișat ca fiind slăbit și bătrân, apropiindu-se de sfârșitul vieții.
Marvin Meyer, un cercetător care a studiat Biblia spune că variantele gnostice atrag atenția asupra purității Mariei și să legitimizeze povestea lui Iisus.
„Faptul că se reia povestea în acest fel, cu Iosif ca bătrân, care a fost deja căsătorit și avea copii, permite Mariei să rămână pură, iar Iosif să se afle și mai departe de Maria. Iosif poate rămâne în poveste, dar se ține la distanță de patul Mariei.", a spus cercetătorul.
Bart Ehrman, profesor de studii religioase la University of North Carolina întărește ideea Nașterii în peșteră.
„În această relatare, înainte de a ajunge la Betleem, Maria intră în travaliu și urmează să nască în această peșteră. Iosif nu vrea să facă nașterea singur, așa că aleargă să găsească o moașă. Pe măsură ce pleacă, vede brusc un miracol.", spune acesta.
De asemenea, evanghelia copilăriei ar arăta că Iisus a fost în continuare îngrijit de mama Sa.