Evenimentul Zilei > International > Bezna se lasă din nou peste Iran: Pericolul nuclear rânjește de sub barba Ayatollahului
Bezna se lasă din nou peste Iran: Pericolul nuclear rânjește de sub barba Ayatollahului

Bezna se lasă din nou peste Iran: Pericolul nuclear rânjește de sub barba Ayatollahului

Aproximativ 58 de milioane de iranieni sunt chemați la urne, vineri, 21 februarie, pentru a alege viitorul Parlament ce trebuie să facă față uriașei crize politice, economice și militare.

Conservatorii sunt favoriți într-un scrutin în care profită de un resentiment popular la adresa președintelui moderat Hassan Rohani.

Secțiile de votare s-au deschis la ora locală 8, iar liderul suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, a votat primul. El a făcut un apel la alegători să participe masiv la vot pentru „a garanta interesul național” și a vota „cât mai repede posibil”.

Al unsprezecele Legislativ, după revoluția islamică din 1979, care a răsturnat regimul Șahului, va activa într-un context tensionat: relații încordate cu Washingtonul, dar și cu țările occidentale europene, și o gravă recesiune economică.

Alegerile au loc la doar o lună și jumătate după ce forțele armate iraniene au doborât un avion de linie ucrainean „din greșeală”. În catastrofă și-au pierdut viața toți cei 176 de pasageri și membri ai echipajului.

Teheranul a negat timp de trei zile orice implicare în prăbușirea avionului, pentru ca apoi să dea vina pe o eroare umană a unui operator de rachetă antiaeriană.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE