Anul acesta, Bethlehemul este sumbru și liniștit. Nu există pom de Crăciun, nici luminile sărbătorilor și nici turiști pentru a le admira. În schimb, orașul nașterii lui Isus - care se află în mijlocul unei zone de război - marchează Crăciunul cu un mesaj puternic și emoționant: solidaritate cu victimele conflictului din Gaza.
Bethleem este un oraș cu o semnificație profundă istorică și religioasă, situat în Cisiordania, la aproximativ 10 kilometri sud de Ierusalim. Este cunoscut în întreaga lume ca locul de naștere al lui Isus Hristos, conform tradiției creștine. Ceea ce îl face un centru major de pelerinaj pentru creștinii din întreaga lume, preoți sau credincioși.
Este locul unei minunii. Locul Nașterii lui Isus. Conform Noului Testament, Bethleem este locul nașterii lui Isus. Biserica Nașterii, situată în oraș, este unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult creștine și este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. Se crede că biserica a fost construită deasupra peșterii în care s-a născut Isus. Bethleem este menționat în Biblie nu doar ca locul de naștere al lui Isus, ci și în legătură cu personaje biblice importante precum regele David.
Bethleem a devenit un oraș pustiu
Astăzi. Peștera Sfintei Familii este în aceste zile dominată de o sculptură care înfățișează un tablou cutremurător. Este o versiune “bombardată” a peșterii tradiționale a nașterii Mântuitorului. Noua reprezentare murală face o comparație cu călătoria lui Hristos și a familiei sale, când au trebuit să fugă din Bethlehem sub un conducător opresiv în Egipt, înainte de a se întoarce în Nazaret acum două milenii.
Înconjurați de dărâmături și sârmă ghimpată, Fecioara Maria îl îmbrățișează pe pruncul Isus, în timp ce Iosif o îmbrățișează pe ea, oferind consolare. Pe o parte a familiei, Magii țin un giulgiu alb. Pe cealaltă parte, al patrulea păstor poartă o sacoșă, un simbol al deplasării palestiniene. Îngerii, suspendați în jurul dărâmăturilor, reprezintă sufletele copiilor care au fost victime ale luptelor pe teritoriul palestinian de-a lungul istoriei. În jurul scenei, panouri în mai multe limbi cer încetarea focului, scrie Huffington Post.
Hana Hanania, primarul Bethlehemului, a declarat că sculptura își propune să evidențieze suferința palestiniană de peste tot. Biserici, clerici și civili din Gaza sunt bombardați. O blocadă este impusă în Cisiordania, în special în Bethlehem. Sculptura, cu simbolistica sa politică, religioasă și națională, face o comparație între ceea ce s-a întâmplat acum mai mult de 2.000 de ani și ceea ce se întâmplă astăzi, a spus ea. La fel cum Hristos a fost torturat și copiii au fost uciși de regele Irod atunci, astăzi, copiii și femeile sunt victimele luptelor.
Ce este Bethleem azi
Acoperișul peșterii este o hartă geografică a Gazăi. Forma sa, împreună cu reprezentarea unei explozii, formează o stea. Inspirată de Steaua Bethlehemului care i-a condus pe Magi la nașterea lui Isus. Acest lucru transmite un mesaj de speranță. Artistul, Tarek Salsaa, a explicat că scena nu poate exprima pe deplin distrugerea imensă din Gaza.
„Se apropie Crăciunul anul acesta, și ne găsim trăind în cele mai provocatoare și dificile circumstanțe. Un rezultat a ceea ce suferă poporul nostru în Fâșia Gaza asediată și în toate orașele, satele și taberele din Cisiordania și Ierusalim”, a spus Rula Maayaa, ministrul palestinian al turismului și antichităților. „Pe măsură ce lansăm această inițiativă simbolică în Bethleem, poporul nostru este încrezător că mesajul Crăciunului, trimis de mesagerul păcii, va triumfa asupra nedreptății și tiraniei”, a spus Maayaa.
„Ne aflăm într-o stare constantă de doliu, în special în zilele de doliu pentru martiri”, a spus părintele Ibrahim Feltz, custodele adjunct al Sfintelor Pământuri. „Nu am fost niciodată martor la o astfel de scenă în piață și nu am văzut orașul în această stare. Bethleemul nu a fost niciodată trist așa cum este acum.”