Beţe în roate la tratamentele în străinătate

Birocraţia şi greşelile pe care le fac medicii în formularele E 112 îi privează pe români de tratamente care le-ar putea salva viaţa în străinătate.

Medicii fac numeroase greşeli când completează formularele E 112, documente pe baza cărora pacienţii români pot pleca în străinătate dacă în ţară nu îşi pot trata, la timp, afecţiunile de care suferă. Aşa arată un raport al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB).

În replică, doctorii susţin că nu au timp să facă cercetările necesare pentru a completa aceste acte, iar uneori nu au la dispoziţie dotările tehnice care le-ar permite să pună un diagnostic corect. Situaţia de la Bucureşti este valabilă şi pentru spitalele din ţară.

Doctorii pot plăti din buzunar dacă greşesc

Potrivit raportului CASMB, doctorii nu motivează corect de ce anumite tratamente nu se pot face în timp util în România, nu specifică dacă prestaţia medicală face parte sau nu din pachetul de servicii medicale de bază şi nu precizează cu exactitate tratamentele recomandate.

În plus, sunt cazuri în care se cere decontarea după ce tratamentul a fost făcut deja în străinătate. „În aceste cazuri, decontarea se face la preţurile stabilite în ţară, mult mai mici decât în clinici din UE. Dacă se constată că tratamentul se putea face în ţară, banii plătiţi de asigurări se pot cere doctorului care a dat recomandarea“, afirmă preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

Medicii fug de completat formulare

Dincolo de aceste „observaţii tehnice“ se ascunde şi dezinteresul doctorilor de a completa „maculatură“ şi fondurile insuficiente.

„Realitatea este că nu sunt bani pentru toţi pacienţii care ar avea nevoie de tratamente în străinătate, aşa că se tergiversează lucrurile“, este de părere medicul Marghit Şerban, şefa Clinicii de Hemato-Oncologie din Timişoara. Aşa s-a întâmplat şi în cazul soţilor Dan şi Mirela Stoica, al căror copil în vârstă de nici un an nu a putut fi operat în ţară, fiindcă avea o malformaţie gravă la inimă.

Teoretic, aceste defecte din naştere la copii se operează şi în România, dar nu cu aceleaşi şanse de reuşită ca în Italia sau în Germania, şi nici în regim de urgenţă, cum ar fi avut nevoie David. „Copilul se încadra foarte bine în criteriile formularului E 112, pentru că nu putea fi operat în ţară în timp util, dar, până la urmă, familia a plecat cu ajutorul unor donaţii“, povesteşte medicul Cristina Olteanu, cardiolog la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu“.

Specialistul care s-a ocupat de întocmirea dosarului copilului spune că, de anul trecut şi până acum, lucrurile sau mai îndreptat, astfel că tot mai mulţi copii au început să beneficieze de formualre. „De când s-a aflat de aceste formulare, am mai trimis zece copii în străinătate“, precizează doctorul.

Însă nu toţi medicii sunt dispuşi să se „înhame“ la un volum şi aşa mare de muncă, mai ales în domeniul pediatriei. „Câţi medici oncologi pediatri se zbat să-i mai ajute pe părinţi să întocmească hârtii, în condiţiile în care au de administrat tratamente agresive pentru zeci de pacienţi, toţi în stare gravă?!“, se revoltă pediatrul Ingrid Miron, şefa Secţiei de hemato-oncopediatrie „Sf. Maria“ din Iaşi.

Medicii oncologi spun că Ministerul Sănătăţii ar trebui să-i motiveze în condiţiile în care au de rezolvat cazuri atât de grele. „Mulţi dintre noi, cei care lucrăm în oncologie, ajungem acasă epuizaţi psihic. Avem mulţi bolnavi de cancer în România, puţine centre şi liste de aşteptare foarte lungi“, reclamă medicul Ingrid Miron, explicând, totodată, dezinteresul pentru completarea dosarelor şi formularelor medicale.

Lipsă de comunicare între asigurător şi spitale

Greşelile care apar în formularele E 112 nu sunt însă doar rezultatul proastei finanţări şi al birocraţiei. Ele apar şi pe fondul unei comunicări proaste între casele judeţene de asigură ri şi direcţiile spitalelor. Asigurătorii nu au pus până acum la dispoziţia tuturor directorilor medicali liste cu intervenţ iile care se pot face, cu adevărat, în România, în timp util.

„Formularele nu sunt greu de completat, dar, tu, ca medic, trebuie să garantezi că afecţiunea nu se poate rezolva în timp util, în nicio clinică din ţară. Nu avem o evidenţă clară cu ce se tratează, ce nu se tratează, în ce interval“, povesteşte medicul Lucian Miron, oncolog la Clinica Radiooncologică a Spitalului Universitar „Sf. Spiridon“ Iaşi.

Aparatele de laborator învechite fac şi ele viaţa amară bolnavilor şi doctorilor, care completează degeaba formulare, fiindcă se întâmplă să pună diagnostice greşite. „În lipsa unor kituri celulare performante, cu care să identifici corect o tumoare, poţi să pui un diagnostic eronat“, explică situaţia Ingrid Miron. În astfel de condiţii, pacienţii se pot trezi că nu li se mai decontează serviciile. TEORIE

Cine beneficiază de formularul E 112

Formularul E 112 a intrat în vigoare odată cu aderarea României la UE. Acesta poate fi procurat de la CNAS pe baza unei cereri. Formularul acoperă tratamente în ţările membre UE doar cetăţenilor asiguraţi, care nu pot fi diagnosticaţi sau operaţi în timp util în România. De asemenea, formularul poate fi folosit şi de cei care se află deja sub tratament şi se mută într-o altă ţară europeană. „Teoretic, nu putem refuza pacienţii să-şi facă un tratament în străinătate dacă nu se poate face la timp în niciuna dintre unităţile sanitare din România. Nu există o limită clară pentru buget“, afirmă preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

"Formularele nu sunt greu de completat, dar, tu, ca medic, trebuie să garantezi că afecţiunea nu se poate rezolva în timp util, în nicio clinică din ţară. Nu avem o evidenţă clară cu ce se tratează, ce nu se tratează, în ce interval.", Lucian Miron, oncolog la Spitalul Universitar „Sf. Spiridon“ Iaşi