Deşi a declarat, în mod oficial, că nu este deloc de acord cu scandaloasele declaraţii ale deputatului Cătălin Rădulescu – care şi-a manifestat nerăbdarea de a-i mitralia pe protestatarii din Piaţa Victoriei, cu un Kalashnikov folosit şi la Revoluţie! –, Liviu Dragnea nu intenţionează să-l excludă din PSD.

Potrivit surselor EVZ, la fel gândesc numeroşi lideri ai PSD, aceştia fiind de părere că Rădulescu nu a făcut altceva decât să ia apărarea partidului, deşi exprimarea i-a fost „nefericită”. Drept urmare, Rădulescu nu riscă nici pe departe o excludere la fel cum nici vicepreşedinte ALDE Cătălin Beciu – cel care, în trecut, i-a ameninţat pe protestatari, catalogându-i „nazişti” şi „animale” – nu a fost exclus din gruparea lui Tăriceanu. La fel ca Beciu, Rădulescu îşi va cere scuze românilor, printr-o declaraţie publică, dar va rămâne, în continuare, parlamentar PSD.

Va fi băgat în ședință

„Am o părere mai mult decât proastă despre declaraţiile dumnealui. Dincolo de faptul că sunt neavenite, mi se par foarte periculoase”, a spus Dragnea. Întrebat dacă Rădulescu va fi exclus din PSD, Dragnea a precizat că se va discuta la nivelul partidului. „Personal nu sunt de acord cu ceea ce am văzut. Putem spune că ţine de comportamentul fiecăruia dintre noi, dar sigur sunt declaraţii excesive”, a spus, la rândul său, primul-ministru.

Dacă pe linie de partid, Rădulescu poate fi sancționat, mai marii Camerei Deputaților nu-i pot face nimic. Regulamentul Camerei Deputaților nu prevede sancțiuni pentru astfel de derapaje. Președintele Comisiei Juridice de Disciplină și Imunități a declarat EVZ că a încercat în anii trecuți să introducă o prevedere pentru prejudicii de imagine dar nu a găsit susținerea necesară.

EVZ l-a contactat și pe chestorul Camerei, Andrei Gerea (ALDE) şi l-a întrebat cum ar putea interveni, procedural, într-o ipotetică situaţie scandaloasă. Mai exact, l-am întrebat cum ar acţiona el, din postura de chestor, dacă un parlamentar ar găsi de cuviinţă să-şi dea jos pantalonii în plenul Parlamentului. Răspunsul deputatului a fost de-a dreptul surprinzător, întrucât a explicat că „potolirea” acestor acte cade sub jurisdicţia şefului de şedinţă (adică Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor!) şi a certificat faptul că alesul care s-ar preta la aşa ceva ar putea scăpa fără nicio sancţiune!

„Era o bătaie de joc”

„Dincolo de atribuţiile pe care le avem, pentru tulburarea şedinţelor de plen, la indicaţia preşedintelui de şedinţă, putem încerca să-i potolim pe colegii care s-ar deda la astfel de acte, să-i lămurim să facă ceea ce trebuie să facă. Însă eu cred că, măcar la nivelul sănătăţii mentale, stăm relativ bine în Parlamentul României. Desigur, există şi excepţii!”, ne-a declarat chestorul Andrei Gerea.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a deschis dosar penal în cazul declaraţiilor deputatului PSD Cătălin Rădulescu şi face cercetări pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice. Ieri, Cătălin Rădulescu a spus că amenințările sale cu arma au fost făcute „în bătaie de joc”. „Nu e nicio armă în dotare decât de vânătoare, mâine o să spun că am o bombă atomică, ca să îi prostesc iarăși pe anumiți jurnaliști, ca să meargă să vadă. Poate am vreo bombă atomică acasă”, a mai spus el.

Riscă 5 ani de închisoare

Polițiștii din Argeș s-au autosesizat în cazul deputatului Cătălin Rădulescu și fac verificări privind respectarea regimului armelor și munițiilor, au precizat, pentru Evenimentul zilei, oficiali din Poliția Română. Paralamentarului i s-a pus în vedere să aducă la sediul IPJ Argeș toate armele care le deține, în termen de zece zile. Conform unor surse din poliție, Rădulescu are acasă o armă de vânătoare și una artizanală. Dacă nu se conformează, Cătălin Rădulescu riscă să fie cercetat penal. Deocamdată, pe numele său nu este întocmit niciun dosar, dar dacă deține ilegal vreo armă, deputatul riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani. (Petrișor Cană)