Evenimentul Zilei > Actualitate > Berea cu marijuana, noul „spice” legalizat în România
Berea cu marijuana, noul „spice” legalizat în România

Berea cu marijuana, noul „spice” legalizat în România

Din această lună, românii vor găsi în baruri berea Mary-Jo, care conţine esenţă de cânepă. Produsul se va vinde iniţial în Galaţi, judeţul pe unde au intrat şi etnobotanicele în ţara noastră.

În aproximativ două săptămâni, românii care sunt amatori de senzaţii "tari" şi nu numai vor putea consuma berea Mary-Jo, un produs care conţine esenţă de cânepă şi este îmbuteliat în Cehia. Berea este cunoscută în Europa sub numele popular de "berea cu marijuana".

Din cânepă se realizează marijuana, un drog interzis în România şi în multe alte state. Diferenţa dintre cânepa industrială prezentă în berea Mary-Jo şi marijuana este conţinutul redus de THC (tetrahydrocannabinol), o substanţă halucinogenă. Dacă marijuana conţine 3% THC, cânepa industrială din berea care va fi pusă în vânzare în România va conţine doar 0,3% THC.

Ingrediente: apă de izvor, hamei, aromă de cânepă

Galaţiul este primul oraş în care se va putea consuma produsul controversat, în maximum două săptămâni. Aşa cum ne-a spus administratorul firmei care importă berea, Petrişor Frunză, pentru început, această băutură se va găsi în câteva pub-uri din oraş. Apoi produsul va fi răspândit în toată ţara, deja existând comenzi în acest sens. "Mary-Jo este o bere naturală cu aromă de cânepă. Are ca ingrediente apa de izvor, malţ de orz, hamei, drojdie şi aromă de cânepă industrială. Este produsă în Cehia. Se comercializează în Europa, mai exact în Italia, Franţa, Olanda, Belgia, Cehia şi nu numai. Gustul berii este unul unic, te face să descoperi aroma naturii", îşi laudă importatorul Petrişor Frunză produsul.

A primit toate autorizaţiile

Berea-"spice" a primit toate avizele necesare pentru a fi consumată. Prin urmare, va putea fi comandată fără restricţii de românii care au împlinit 18 ani. "Ştim de această bere. Noi ca instituţie, prin direcţia de accize, am avut grijă să verificăm dacă nu este un produs stupefiant, psihotrop. Din acest motiv, am trimis produsul la analize la Ministerul de Interne. Mai exact, la un laborator al ministerului. Sunt acolo specialişti care au analizat produsul şi s-a ajuns la concluzia că este legal. Ni s-a comunicat că acest tip de cânepă, care este prezent în bere, este un produs sintetic, care nu are legături cu produsele interzise", ne-a explicat Sorin Niţă, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Galaţi.

Nici specialiştii în alimentaţie nu cred că berea Mary-Jo ar putea provoca efecte asemănătoare drogurilor. "Nu cred că este niciun pericol cu această bere din cânepă. Se poate consuma fără probleme, nu este un produs periculos. Cânepa nu este neapărat un produs stupefiant, nu ştiu de ce se duce o campanie împotriva sa", ne-a explicat specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi. "Nu se poate pune egal între o astfel de bere şi etnobotanice, aşa-zisele etnobotanice care nu aveau legătură cu etnotobanica. Acele etnobotanice erau de fapt droguri care sunt denumite aşa ca să poată fi vândute", a mai adăugat specialistul.

Un nou produs "spice"

La întrebarea dacă Mary-Jo este un produs legal care se adresează consumatorilor de droguri, Petrişor Frunză a ţinut să precizeze că Mary-Jo nu are legătură cu lumea "senzaţiilor tari". "Este vorba de o bere care nu are nicio legătură cu lumea amatorilor de droguri, fiind un produs natural, cu ingrediente care nu pun în pericol sănătatea celor care o consumă". În România, distribuitor unic este firma Jo-Merry SRL din Galaţi. "Societatea are toate avizele de sănătate pentru berea Mary- Jo, produsul fiind unul legal din punct de vedere al ingredientelor. Concentraţia de alcool este de 4%, la fel ca orice altă bere comercializată în România. Berea este îmbuteliată în Cehia, la fabrica Bohemia Regent", ne-a mai spus administratorul.

Produsele controversate vin prin estul ţării

Faptul că Galaţiul este oraşul prin care intră pentru prima dată în România berea cu marijuana aduce aminte de etnobotanice. Tot în oraşul din estul României s-au deschis primele spice-shopuri din România. "Nu am nicio legătură cu produsele etnobotanice. Berea aceasta a stat aproape un an în vamă pentru a fi verificată. Mai mult, la produsele etnobotanice, când s-a schimbat legea, s-a schimbat şi compoziţia acestora. La noi, berea aceasta rămâne aceeaşi, nu-şi poate schimba compoziţia", ne-a mai spus Petrişor Frunză.

CE SPUN CONSUMATORII

"Aromă vegetală cu prezenţă de spice, cânepa oferă mai mult senzaţii de relaxare"

Unul dintre cele mai cunoscute site-uri destinate consumatorilor de bere este http://www.ratebeer. com. Aici este prezentă şi berea Mary-Jo care primeşte din partea celor care au consumat-o note între 4 şi 11 pe o scară ce merge până la 20. Concluzia generală este că berea nu oferă senzaţii asemănătoare drogurilor.

  • "Are culoare aurie, aromă vegetală cu prezenţă de spice, gust dulce, o bere uşoară. Nu foarte bună, nu foarte rea, dar mai bună decât o bere de acest tip pentru momente de relaxare. Cânepa oferă mai multe senzaţii de relaxare decât gustul acestei beri", este opinia postată sub numele de Ska din Italia.
  • "Oferă senzaţii ciudate. Uşoară aromă de natură. Nicio urmă de cânepă în gust. Bănuiesc că berarul a fumat-o pe toată, ceea ce explică multe despre această bere", a scris Glauglouburp din Montreal.
  • "Are un miros de oală cu un strop de aromă de spice. Culoarea este ca a cuprului. Are gust de malţ cu un strop de spice. Mult gust. Textura uleioasă", este părerea lui Taktik din Montreal, Canada.
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.