Taxe mai mari, creștere economică mai mică. BERD, prognoză pesimistă pentru România

Economie. Sursa foto: Arhiva EVZ

Conform unui raport publicat miercuri de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), estimările privind evoluția economiei românești în anii 2023 și 2024 au fost revizuite în jos.

Potrivit BERD, se preconizează că PIB-ul României va înregistra o creștere de 1,8% în acest an. În scădere față de prognoza anterioară din mai, care indica o expansiune de 2,5% pentru anul 2023.

Se anticipează că ritmul de creștere va accelera la 3,2% în anul următor, comparativ cu estimarea anterioară de 3,5% făcută în luna mai, conform raportului.

BERD prevede o evoluție economică mai dificilă pentru România

O producție agricolă robustă, exporturile în creștere și investițiile solide finanțate de Uniunea Europeană reprezintă elemente care ar putea să îmbunătățească estimările în creștere.

În timp ce dificultățile înregistrate în sectoarele industriale și de construcții sunt prevăzute să pună piedici dezvoltării economice.

În ceea ce privește evoluția din prima jumătate a anului, BERD aduce în atenție faptul că ritmul creșterii economice a încetinit la 1,7% în termeni anuali. O descreștere semnificativă s-a înregistrat în al doilea trimestru.

Din perspectiva pieței interne, cererea a rămas solidă, susținută de majorarea cheltuielilor guvernamentale și a investițiilor.

Cu toate acestea, epuizarea stocurilor și scăderea exporturilor au avut un impact negativ asupra creșterii economice. În plus, sectorul industrial nu a reușit să revină pe un trend ascendent până în prezent. Reflectând astfel presiunile generate de creșterea prețurilor la energie și cererea externă mai redusă.

China ascunde realitatea. Sursă: Thunderstock17 | Dreamstime.com

Deficitul bugetar ar putea ajunge la 7% din PIB anul acesta

Cu toate că inflația a menținut un nivel înalt, ajungând la 9,4% în luna iulie a acestui an, salariile au cunoscut o creștere începând din luna martie.

Conform estimărilor băncii, deficitul bugetar ar putea să atingă 7% din PIB în anul 2023. Mult peste nivelul de 4,4% prevăzut în legea bugetului pentru același an. Din acest motiv, se prevede că moderația în consumul privat, împreună cu posibile ajustări fiscale, vor avea un impact semnificativ asupra traiectoriei de creștere în acest an.

În plus, în anul 2024, odată cu reducerea inflației și relaxarea condițiilor financiare, se anticipează că majorarea economică ar putea accelera până la 3,2%.

Cu mențiunea că acest lucru ar avea loc în absența unor evenimente majore care să influențeze economia.