Evenimentul Zilei > Social > Beny Steinmetz Group: „Economia din Sierra Leone va avea de câştigat în urma investiţiilor străine”
Beny Steinmetz Group: „Economia din Sierra Leone va avea de câştigat în urma investiţiilor străine”

Beny Steinmetz Group: „Economia din Sierra Leone va avea de câştigat în urma investiţiilor străine”

Al treilea jucător de pe piaţa mondială a diamantelor, compania Beny Steinmetz Group (BSG), a magnatului israelian Beny Steinmetz, susţine că activităţile de exploatare minieră pe care le derulează în republica africană Sierra Leone nu au provocat niciun incident sângeros.

Compania Koidu Holdings (subisdiara BSG) a concesionat mai multe mine de minerale preţioase în districtul Kono, Sierra Leone.

Într-un drept la replică ce vizeză articolele „Diamantul însângerat – filiera românească“ şi „Steinmetz, imperiul nevăzut“, publicate pe 11, respectiv 12 noiembrie, reprezentanţii BSG se delimitează de violenţele cu care a culminat, în 2008, protestul public al localnicilor care au acuzat firma de nerespectarea unor clauze sociale.

„Clinică gratuită“

„Koidu Holdings recunoaşte însemnătatea dezvoltării economice şi sociale din Sierra Leone. Convingerea societăţii este că economia locală va avea numai de câştigat de pe urma prezenţei investitorilor străini, iar atunci când mina îşi va atinge termenul final al duratei sale de viaţă, comunitatea va fi bine pregătită pentru a putea continua cu alte iniţiative“, se arată în comunicatul remis EVZ. Corporaţia susţine că a finanţat o serie de proiecte menite să deservească comunitatea locală din districtul Kono: a înfiinţat o clinică gratuită pentru angajaţii care lucrează în exploatările miniere ale BSG şi pentru familiile lor; asigură masa zilnică pentru Asociaţia Victimelor Poliomielitei; sponsorizează diferite organizaţii umanitare; a implementat o politică de angajare a persoanelor de sex feminin în diferite funcţii din cadrul companiei; dezvoltă un proiect edilitar prin intermediul căruia s-au făcut rezerve de apă potabilă curată şi derulează proiecte de construcţii, ale căror costuri sunt suportate de Koidu Holdings (BSG).

„Dezvoltarea unei investiţii în Sierra Leone este un lucru foarte complicat şi plin de provocări pe care un observator este posibil să nu le poată înţelege. Există multe entităţi care au interese în împrăş- tierea de neadevăruri maliţioase, în scopul înregistrării de câştiguri proprii şi comerciale“, susţin reprezentanţii BSG. Ei adaugă faptul că se bucură de sprijinul guvernului din Sierra Leone, care „sprijină pe deplin investitorii precum Koidu Holdings, ce şi-au demonstrat angajamentul faţă de dezvoltarea companiei“.

În dreptul la replică trimis EVZ, reprezentanţii BSG nu fac referiri la afacerile derulate de subsidiarele lor pe teritoriul României şi nici la partenerii acestora, în fapt, subiectele principale tratate în cele două articole publicate de EVZ.

INTERVIU EVZ

Guvernatorul districtului Kono acuză

Jonh Yambasu, guvernatorul districtului Kono, din Sierra Leone, a acordat un interviu în exclusivitate EVZ, în care a vorbit despre conflictul iscat între băştinaşii vest-africani şi compania Koidu Holdings (BSG). Yambasu a arătat că subsidiara BSG i-a nemulţumit pe localnici, situaţia degenerând în conflicte de stradă sângeroase. „Le imputăm că au derulat procesele de exploatare, şi-au extins teritoriile în zonele locuite de populaţie, dar nu au asigurat strămutarea oamenilor. Nu le-au construit case în care să se mute. Au fost mulţi lăsaţi pe drumuri, iar asta a fost picătura care a umplut paharul“, a declarat guvernatorul districtului Kono pentru EVZ. Presa din Freetown (capitala Republicii Sierra Leone) a consemnat incidentele violente în perioada producerii lor (decembrie 2007- ianuarie 2008). Săptămâna trecută, EVZ a dezvăluit cum corporaţia magnatului Beny Steinmetz intră pe piaţa imobiliară şi energetică românească pe două filiere: prin investiţii asumate, dar şi prin paravane offshore, dublate de intermediari tăcuţi şi influenţi. Unul dintre „cercetaşii“ BSG e Remus Truică, fost şef de cabinet al premierului PSD Adrian Năstase.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: