Evenimentul Zilei > International > Benjamin Netanyahu, către evreii din Franța: viitorul vostru este aici, reveniți în patria voastră
Benjamin Netanyahu, către evreii din Franța: viitorul vostru este aici, reveniți în patria voastră

Benjamin Netanyahu, către evreii din Franța: viitorul vostru este aici, reveniți în patria voastră

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a cerut din nou, ieri, evreilor din Franţa să revină în Israel şi a subliniat că guvernul său a luat măsuri suplimentare pentru a contribui la integrarea acestora în ţara de origine, relatează AFP.

''Le spun evreilor din Franţa: viitorul vostru este aici, reveniţi în patria voastră. Ne aşteptăm la o imigraţie masivă a evreilor din Europa şi în special din Franţa. Vom continua să ne pregătim pentru această imigraţie masivă'', a declarat Netanyahu într-o întâlnire electorală organizată la Ierusalim de partidul său, Likud.

El a adăugat că executivul israelian a făcut multe schimbări pentru a ajuta la integrarea în Israel a evreilor din Franţa.

În urmă cu o lună, Benjamin Netanyahu a provocat iritarea Parisului declarând că Israelul este ''căminul'' evreilor din Franţa, după ce la 9 ianuarie o luare de ostatici într-un magazin evreiesc din estul capitalei franceze s-a soldat cu decesul a patru evrei. Premierul francez Manuel Valls a replicat la scurt timp spunând că ''Franţa fără evreii săi nu este Franţa''.

După două zile, pe 11 ianuarie, Netanyahu a vizitat locul unde a avut loc luarea de ostatici, reafirmând că evreii francezi ''ar fi primiţi cu braţele deschise'' în Israel.

Evreii din Franţa (500.000 de persoane) reprezintă a treia comunitate evreiască din lume, după cele din Israel şi SUA. Anul trecut, pentru prima dată, Franţa a devenit prima sursă de emigraţie a evreilor, 6.600 dintre aceştia părăsind teritoriul francez.