În prezent, aproape toate beneficiile care în urmă cu un an sau doi se regăseau numai pe carduri de credit din categoria semi-premium, sunt în prezent disponibile pe multe carduri de salariu. Beneficiile cel mai des întâlnite sunt posibilitatea de a cumpăra în rate cu dobândă zero și reducerile în magazine, cum ar fi cele de îmbrăcăminte încâlțăminte, restaurante dar și la firme de asigurări sau magazine de electrocasnice.

Cele mai multe carduri de pe piață sunt emise sub siglele MasterCard și Visa. Cele două companii au pregătit la rândul lor programe, cu costuri zero pentru posesorii de carduri, pe care le pun la dispoziția băncilor. „Băncile au posibilitatea să includă pe cardurile standard programul MasterCard Rewards. Acesta presupune recompensarea automată a clienților pentru utilizarea cardurilor, dar și a altor servicii bancare. Pentru fiecare tranzacție la comercianți, posesorii de carduri acumulează puncte pe care le pot preschimba în obiectele și din categoriile sport, electrocasnice, călătorii și timp liber, produse pentru copii, bricolaj, multimedia”, ne-au declarat reprezentanții MasterCard. Programul are în părezent trei bănci partenere: OTP Bank, CEC Bank și Alpha Bank.

Beneficii pe carduri standard

La Cec Bank, cei care au un card de debit au acces la reduceri la magazinele partenere ale băncii. De exemplu, aceștia beneficiază de tarife de intrare în centrele World Class cu 10% mai mici decât cele standard. De asemenea, dacă vor achita cu cardul la Carul de Bere, celebru restaurant din Capitală, sau la Hanul Berarilor, obțin o reducere de 5%. Aceiași clienți pot beneficia de o reducere de 8% la excursiile cumpărate prin intermediul agenției Christian Tour și în multe alte unități.

Raiffeisen are la rândul său oferte interesante pentru cei care își încasează salariul prin cardurile băncii. Posesorii de carduri de debit Visa Electron emise de bancă pot efectua cumpărături în rate fără dobândă la partenerii comerciali ai băncii, grupați în rețeaua Multishop. Printre aceștia se regăsesc Altex, retailerul de materiale de construcții Baumax, dar și producători de mașini precum Honda sau Citroen. De exemplu, cei care cumpără de la Citroen pot face o achiziție în 12 rate.

Asistență juridică și asigurare medicală pentru clienții cu bani

Pe măsură ce salariile sunt mai mari, și serviciile disponibile cresc. Românii cu venituri de minimum 4.000 – 5.000 de lei pot achiziționa un card de debit premium, din categoria Gold sau Platinum. Posesorii unui card Gold la CEC Bank beneficiază gratuit de asigurare pentru călătorie în România și străinătate care implică asigurarea în caz de accidente în mijloace de transport public, cheltuieli medicale de urgență, acoperirea riscului de întârziere a bagajelor etc.
Un posesor de card Gold la BRD va beneficia gratuit de asigurare de voiaj, asigurare medicală (avansul pentru cheltuielile de spitalizare precum și asigurarea cazării pe perioada de convalescență). Aceluiași client banca îi asigură reprezentarea legală și acoperirea cheltuielilor juridice, dacă se ivește o situație neplăcută.

De asemenea, posesorii cardurilor premium MasterCard au acces la programul MasterCard Elite, „care include peste 100 de branduri și 230 de locații, cu o prezență mai puternică în orașele mari”, ne-au declarat reprezentanții MasterCard. În plus, toți cei care dețin un card Platinum (aflat pe treapta imediat superioară a cardului Gold) au acces gratuit împreună cu un invitat, în salonul MasterCard Business Lounge, deschis pe Aeroportul Internațional Otopeni Henri Coanda, Plecări Internaționale.

Trebuie ținut însă cont că și costurile de administrare sunt mai mari pentru cardurile Gold Sau Platinum decât pentru cele standard. Astfel, comisionul de administrarea ajunge la câteva sute de lei, anual.