Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace: „Războiul din Ucraina a arătat vulnerabilitatea întregii Europe”

Ben Wallace. Sursa foto: Wikipedia

Secretarul britanic al Apărării a declarat că războiul cu Rusia a scos la iveală necesitatea unei creșteri pe termen lung a finanțării forțelor armate din întreaga Europă. Ben Wallace a atras atenția asupra faptului că statele plătesc prețul multor ani de zile în care autoritățile nu au văzut stocurile de muniție epuizate, nivelurile de pregătire deficitare și întreținerea capabilităților esențiale neglijată.

Războiul din Ucraina a scos la iveală vulnerabilitatea apărării Europei în fața unui agresor, a avertizat secretarul Apărării Ben Wallace, se arată în publicația britanică The Independent.

Ben Wallace, secretarul britanic al Apărării, a atras atenția asupra faptului că statele plătesc prețul multor ani de zile în care autoritățile nu au văzut stocurile de muniție epuizate, nivelurile de pregătire deficitare și întreținerea capabilităților esențiale neglijată. El a spus, după întâlnirea liderilor NATO de la Bruxelles, că într-un moment în care lumea devine „mult mai periculoasă și mai instabilă este necesară creșterea pe termen lung a bugetelelor apărării.

Comentariile sale au venit ca răspuns la un articol publicat în The Daily Telegraph în care se scrie despre faptul că oficialii francezi au avertizat că lipsurile din domeniul apărării din Marea Britanie au generat îngrijorare în rândul aliaților NATO. Wallace a declarat că problemele cu care se confruntă Regatul Unit nu sunt doar ale acestuia. „Situația din Ucraina a dezvăluit în întreaga Europă – inclusiv în Franța, Germania și în alte țări – vulnerabilitățile tuturor aliaților”, a declarat Wallace.

Wallace cere Trezoreriei mai mulți bani

Supărările lui Wallace referitoare la bani vin și pe fondul unui conflict cu Trezoreria, deoarece acesta a făcut presiuni pentru o creștere a cheltuielilor de apărare cu 10 miliarde de lire sterline. El a recunoscut că s-a confruntat cu o „bătălie dificilă”, dar a negat că a amenințat că va demisiona dacă nu obține un răspuns satisfăcător. „Este întotdeauna o luptă dificilă cu Trezoreria, indiferent de ministerul în care te afli”, a mai spus el, adăugând că „ nu este vorba despre demisie sau despre orice altceva: este vorba doar despre apărare și despre capacitatea de face față posibilelor amenințări.”

Armata lui Puti este într-o „stare îngrozitoare”  Secretarul Apărării a spus că războiul din Ucraina a lăsat armata rusă într-o „stare îngrozitoare”, cu capacități extrem de reduse. Cu toate acestea, el a avertizat că președintele Vladimir Putin reprezintă încă o mare amenințare la adresa securității europene, pe care NATO trebuie să fie pregătită să o contracareze.

„Da, forțele terestre ale lui Putin sunt într-o stare groaznică. Mai are opțiunea forțelor aeriane și a celor maritime – care nu sunt încă atât de mult afectate”, a precizat acesta. „Un președinte răzbunător cum este Putin le-ar putea folosi pentru a ne distruge cablurile (submarine) sau orice altceva.” Wallace nu  a confirmat informațiile vehiculate în presă potrivit cărora avioanele rusești sunt masate într-un număr tot mai mare la o distanță tot mai mică de Ucraina, pe fondul bănuielilor că aviația se pregătește să sprijine o mare ofensivă terestră a Rusiei. „Nu am văzut-o reflectată în rapoartele detaliate pe care le am”, a mai spus el. „Este clar că Rusia a încercat să se folosească cât mai mult de aviație dar nu a putut să facă asta în mod eficient din cauza rachetelor anti-aeriene furnizate de occident către Ucraina.”

Marea Britanie ar putea da Ucrainei avioane doar în câțiva ani

Referitor la cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski ca occidentul să furnizeze ucrainenilor avioane de vânătoare, Wallace a spus că ar putea trece ani de zile înainte ca Marea Britanie să fie gata să le furnizeze. „Acestea sunt avioane care vin cu provocări uriașe în ceea ce privește exploatarea lor – pur și simplu nu poți învăța să zbori într-o săptămână sau două, acest lucru durează mult timp – ai nevoie de o echipă completă, cum este la Formula 1. „Ei (rușii n.n.) vin cu sute de ingineri și piloți și asta nu este ceva ce poți pregăti doar în câteva luni.

Nu vom desfășura 200 de membri ai Royal Air Force (RAF) în Ucraina în timpul unui război.” Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a îndemnat, la întâlnirea de la Buxelles, pe membrii alianței să se angajeze să cheltuiască cel puțin 2% din PIB pentru apărare, țintă pe care Marea Britanie o atinge în momentul de față. „Există un război în toată regula în Ucraina, în Europa, apoi avem amenințarea persistentă a terorismului și vedem, de asemenea, amenințarea Chinei la securitatea noastră. Deci, este evident că trebuie să cheltuim mai mult”, a mai spus Wallace.