Belu retează decontul lui Hărădău

Agenţia Naţională pentru Sport n-a fost de acord să deconteze FR Tenis decât 41.000 de euro pentru organizarea meciului de Cupa Davis cu Franţa.

Federaţia Română de Tenis a primit ieri o palmă grea din partea Agenţiei Naţionale pentru Sport, care, în urma unui audit, n-a aprobat decontarea a nici măcar jumă tate dintre cheltuielile efectuate pentru organizarea meciului de Cupa Davis cu Franţa, de la Sibiu.

Dumitru Hărădău, directorul general al FR Tenis, a pretins iniţial că evenimentul din Ardeal ar costa 450.000 de euro, solicitând guvernului 300.000 de euro din fonduri publice. În urma unui deviz umflat vizibil, federaţia de tenis a primit, printr-o hotărâre de guvern, aprobarea pentru a cheltui 200.000 de euro, justificând ulterior cu facturi doar 84.700 de euro (313.687 de lei).

Conform rezoluţiei semnate de Octavian Belu, preşedintele ANS, din cei 84.700 de euro, FR Tenis va putea deconta numai 41.000 de euro (151.820 de lei), fiindcă n-a respectat regimul achiziţiilor publice, diferenţa urmând să fie suportată din fonduri proprii. EVZ a dezvăluit, în premieră, sumele halucinante învârtite pe degete de Dumitru Hărădău, decizia ANS de ieri confirmând că în cazul directorului FR Tenis este vorba ori despre incompetenţă, ori despre rea intenţie. În oricare dintre situaţii, Hărădău trebuie să îşi prezinte demisia, urmând exemplul lui Ilie Năstase, preşedintele federaţiei.

Terenul de joc şi lojile, tăiate din decont

Deşi conduce federaţia de tenis de ani buni, Dumitru Hărădău a aflat abia ieri că pentru achiziţiile făcute din bani publici trebuie organizată licitaţie. Din cauza diletantismului său, FR Tenis a pierdut dintr-un foc peste 43.000 de euro, fiindcă ANS a refuzat să deconteze cele mai importante capitole de cheltuieli efectuate la meciul de Cupa Davis de la Sibiu: achiziţionarea terenului green-set (29.800 de euro) şi amenajarea lojilor (13.900 de euro). În urma dezvăluirilor EVZ, cheltuieli în valoare de 116.000 de euro n-au mai putut fi decontate din bani publici, fiind asumate de omul de afaceri Aurel Munteanu.

ANS a aprobat doar decontarea urmă toarelor cheltuieli: ţinută de prezentare (1.730 euro), medicamente (1.085 euro), cazare şi masă echipă, oficiali, organizatori şi antrenori (19.302 euro), transport (517 euro), barem arbitri (3.243 euro), închiriere echipament birotică (2.700 euro), conferinţe de presă (4.000 euro), materiale de promovare (5.750 euro) şi hostese (2.700 euro).

FĂRĂ PRECEDENT

Pentru prima oară, FR Tenis dă bani înapoi după Cupa Davis

După evenimentul de la Sibiu, pentru prima oară în ultimii cinci ani cel puţin, Federaţia Română de Tenis n-a reuşit performanţa să cheltuiască până la ultimul leu banii acordaţi din fondurile publice! La celelalte opt meciuri, disputate în România sau în străinătate, începând din 2004, de fiecare dată, devizul (atunci când a existat) a fost acoperit în proporţie de sută la sută cu facturi în decontul prezentat la final autorităţilor statului, aşa cum reiese din documentul oficial alăturat, obţinut de EVZ de la ANS. Asta indiferent de unde au venit banii publici, adică din bugetul ANS (fost MTS), respectiv din fondul aflat la dispoziţia primului-ministru. Rămâne întrebarea: dacă n-ar fi existat dezvăluirile EVZ, decontul FR Tenis ar fi acoperit 100% devizul?

INTERVIU

Belu: „N-au fost respectate procedurile“

Octavian Belu, preşedintele ANS, era ieri relaxat. După aproape o lună de scandaluri şi suspiciuni, rezolvase afacerea „Cupa Davis“. Concluziile auditului ANS demonstrează că devizul FR Tenis a fost umflat şi că, deşi lucrează cu bani publici, oficialii federaţiei nu cunosc legislaţia în vigoare sau nu doresc să o respecte.

EVZ: Domnule Belu, cum s-a finalizat auditul făcut de ANS la federaţia de tenis? Octavian Belu: Din decontul înaintat de federaţie pentru organizarea meciului de Cupa Davis de la Sibiu nu am aprobat decontarea cheltuielilor efectuate pentru achiziţionarea terenului de joc şi pentru confecţionarea lojelor. Pe scurt, auditul a concluzionat că aceste capitole de cheltuieli nu pot fi decontate, fiindcă n-au fost respectate procedurile privind regimul achiziţiilor publice, adică nu s-a făcut licitaţie.

Decontul final al federaţiei a fost de 84.700 de euro, iar ANS n-a aprobat decât 41.000 de euro. Diferenţa de bani va intra în bugetul FR Tenis, aşa cum susţinea domnul Hărădău?

Glumind, trebuie să-l felicităm pe domnul Hărădău, care a cerut 300.000 de euro, a primit 200.000 de euro şi i-a fost decontat mult mai puţin, făcând astfel o economie importantă la bugetul ANS. Banii rămaşi revin în bugetul ANS, de unde vor intra în circuitul banilor publici şi vor fi folosiţi acolo unde e nevoie.

Până la urmă, decontul final s-a apropiat de o sumă decentă... Domne’, am văzut şi eu deconturile din anii trecuţi şi cam toate se învârteau în jur de 100.000 de euro. Să spui că la Sibiu costă 450.000 de euro... Acolo s-au adunat mai multe. Au fost tot felul de românisme: jucătorii au vrut să joace la Sibiu pentru că un om de afaceri le-ar fi dat bani, tot ei au cerut nu ştiu ce suprafaţă de joc, dar până la urmă s-a pierdut cu 5-0. Apoi, toate suspiciunile şi tot scandalul de după. Te întrebi, păi nu era mai bine dacă jucam la francezi, nu ne costa nimic, şi pierdeam tot cu 5-0?