Evenimentul Zilei > Social > Beligan, Mungiu şi Andrei Şerban, premiaţi de Radio România Cultural
Beligan, Mungiu şi Andrei Şerban, premiaţi de Radio România Cultural

Beligan, Mungiu şi Andrei Şerban, premiaţi de Radio România Cultural

Premiile Radio România Cultual, aflate la cea de-a opta ediţie, s-au dat aseară, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Teatrul Odeon.

Gala a fost prezentată de actorii Ilinca Goia şi Victor Rebengiuc, iar regia spectacolului a fost asigurată de Attila Vizauer.

Premiile au fost decernate pentru 11 categorii culturale. Marii căştigători ai serii au fost actorul Radu Beligan, care a primit premiul de excelenţă al Radio România Cultural (RRC), precum şi regizorii Cristian Mungiu şi Andrei Şerban, laureaţi la categoriile film şi teatru.

În vârstă de 90 de ani, Beligan a primit distincţia Radioului pentru “profesionalism, distincţie şi consecvenţă” într-o viaţă “cât o operă”, potrivit organizatorilor.

“Pentru mine este o sărbătoare de familie. Din aceşti 80 de ani, ai Radioului, 65 sunt şi ai mei”, a declarat emoţionat actorul. În urmă cu mai mulţi ani, la Sibiu, un nevăzător i-a spus lui Beligan: “Dumneavoastră aţi fost lumina vieţii mele”, potrivit relatării făcute de laureat în cadrul Galei.

Deşi a concurat împreună cu filmele “California Dreamin’ (Nesfârşit)” de Cristian Nemescu şi “Război pe calea undelor” de Alexandru Solomon, regizorul Cristian Mungiu a fost marele câştigător al secţiunii film, pentru filmul său, “432”, premiat în toată lumea. Regizorul nu a fost prezent să îşi ridice premiul, dar s-a adresat celor prezenţi prin intermediul unui mesaj înregistrat.

La rândul său, celebrul regizor Andrei Şerban a câştigat la categoria teatru, pentru regia spectacolului “Unchiul Vanea” de A.P. Cehov, de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. “Când lucrez nu mă gândesc la premii”, a transmis Şerban, tot prin intermediul unui mesaj înregistrat.

Alte premii acordate de RRC au fost: la poezie – Ruxandra Cesereanu şi Andrei Codrescu, pentru volumul “Submarinul iertat” (editura Brumar), la proză – Ioan Lăcustă, pentru romanul “Luminare” (Polirom), la muzică – harpistul Ion Ivan Roncea. Categoria arte plastice l-a evidenţiat pe veteranul Sorin Dumitrescu. Un premiu inedit a obţinut site-ul Cinemagia, pentru site-uri culturale de internet.

(17:35)