Belgrad: Ciocniri între poliţie şi manifestanţii anti-gay

Belgrad: Ciocniri între poliţie şi manifestanţii anti-gay

Poliţia sârbă a intervenit astăzi în forţă pentru a dispersa câteva sute de manifestanţi care au încercat să perturbe parada comunităţii gay desfăşurată în centrul Belgradului.

În urma ciocnirilor, mai multe persoane au fost rănite, printre care şi poliţişti, relatează AFP. Mii de ofiţeri de poliţie au blocat străzile pe care urma să se desfăşoare marşul, fiind nevoiţi să respingă în mod repetat protestatarii care încercau să rupă cordoanele de securitate. Aceştia din urmă au scandat "moarte homosexualilor" şi au aruncat cu pietre, sticle şi petarde împotriva poliţiştilor. Mai multe maşini parcate au fost avariate, geamurile unui magazin au fost sparte şi o maşină de poliţie a fost incendiată.

Surse medicale au afirmat că 18 persoane, dintre care jumătate poliţişti, au fost rănite. La rândul său, poliţia a anunţat că mai mulţi protestatari au fost arestaţi.

Parada Gay Pride este privită ca un test major pentru guvernul Serbiei, care a lansat o serie de reforme pro-occidentale şi a promis să protejeze drepturile omului, în condiţiile în care încearcă să adere la Uniunea Europeană.Grupuri de extremă dreapta au perturbat o paradă gay în martie 2001, prima organizată în Serbia, şi au determinat anularea unui eveniment similar programat anul trecut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vincent Degert, şeful misiunii UE în Serbia, s-a adresat astăzi celor aproximativ 1000 de activişti gay şi susţinătorilor acestora care s-au adunat într-un parc din centrul Belgradului, înconjurat de poliţie şi vehicule blindate.

"Suntem aici pentru a sărbători această zi foarte importantă, pentru a sărbători valorile toleranţei, libertăţii de expresie şi de asociere", a spus Degert mulţimii care flutura steaguri în culorile curcubeului. Participanţii la paradă au fost nevoiţi să defileze pe străzile din centrul Belgradului într-un perimetru restrâns, timp de aproximativ 15 minute.