Belgia, a doua ţară europeană care introduce de azi interdicţia portului de văl islamic

Belgia, a doua ţară europeană care introduce de azi interdicţia portului de văl islamic

În Belgia a intrat astăzi în vigoare interdicţia privind portul veşmintelor burqa şi niqab în locurile publice, fiind a doua ţară în Europa după Franţa care adoptă o astfel de măsură, relatează Radio Europea Liberă.

Parlamentul de la Bruxelles a votat o lege în acest sens în aprilie 2010 însă din cauza instabilităţii politice din Belgia măsura nu a putut fi implementată la timp. Persoanele care încalcă această interdicţie riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la şapte zile sau o amendă de 137,50 de euro.

Interdicţia a fost impusă pe motivul că persoanele care poartă astfel de veşminte nu pot fi identificate în întregime şi, prin urmare, ele ar putea reprezenta o ameninţare pentru siguranţa publică.

Susţinătorii unei astfel de măsuri cred că ea va contribui la lupta împotriva terorismului şi că le va oferi mai multe drepturi femeilor musulmane.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform media belgiene, circa 270 de femei poartă burqa în Belgia. Vineri, două femei au depus plângere la Curtea Constituţională belgiană cerând anularea interdicţiei.

Franţa a fost prima ţară din Uniunea Europeană care a introdus pe 11 aprilie interdicţia în spaţiile publice a portului islamic ce le acoperă femeilor întreaga faţă.