Beijingul o spune răspicat: China nu va salva Europa

Beijingul o spune răspicat: China nu va salva Europa

China nu-şi va folosi imensele rezerve valutare pentru a salva Europa. Acest lucru a fost spus clar şi răspicat de către Fu Ying, adjunctul ministrului chinez de Externe, informează Reuters.

Criza financiară cu care s-a confruntat Asia în 1997 a arătat cât de importante sunt rezervele pentru economia unei ţări, astfel că Europa nu ar trebui să aştepte spijin financiar pentru a depăşi criza datoriilor de la China, a afirmat adjunctul ministrului chinez de Externe la un forum economic.

În octombrie, liderii din zona euro au decis majorarea Fondului de salvare până la 1.000 de miliarde de euro. A doua zi, deja liderii marilor economii făceau vizite la Beijing pentru a le propune chinezilor să utilizeze o parte din marile sale rezerve valutare, de 3.200 miliarde de dolari, pentru a da o mână de ajutor zonei euro.

Afirmaţia făcută de Fu Ying este cea mai categorică respingere de până acum a sugestiei că statul chinez ar trebui să ajute Europa să depăşească criza datoriilor şi explică şi de ce oficialii europeni au anunţat recent că nu vor reuşi să strângă cele 1.000 de miliarde de euro. Potrivit informaţiilor apărute în presa străină FESF nu va aduna mai mult de 500-700 de miliarde de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

La finalul lunii septembrie, China deţinea un portofoliu de bonuri emise de Trezoreria SUA în valoare de 1.148 miliarde de dolari şi un portofoliu de obligaţiuni suverane europene de peste 550 miliarde de euro, informează Agerpres, care citează Reuters.

China vrea să cumpere Europa, nu să o ajute

Ministrul chinez al Comerţului, Chen Deming, a anunţat că executivul de la Beijing va trimite anul viitor o delegaţie de investitori în Europa pentru a "achiziţiona companii europene".

"China vrea să-şi investească importantul său excedent comercial şi nu vea să deţină miliarde de dolari care se depreciază. Anumite ţări europene se confruntă cu o criză a datoriilor şi speră să-şi transforme activele în lichidităţi, de acea vom încuraja companiile chineze să achiziţioneze companii europene", a declarat acesta.

Şi directorul general al Fondului suveran de investiţii al Chinei, CIC, a declarat că este interesat de proiectele de infrastructură din SUA şi Europa. Citiţi şi:

  • Cum aterizezi din zgârie-nori în orezării| VIDEO
  • Ce poate face China pentru România
  • Suveniruri cu Miao în ţara lui Mao
  • În gura presei oficiale din China