„Beijing Payback”, despre sindicatul crimei dominat de chinezi

„Beijing Payback”, volumul de debut a lui Daniel Nieh, a fost numită de „USA Today” una dintre cele cinci cărți ale anului 2019.

Cu recenzii favorabile în New York Times și LA Review of Books, thriller-ul semnat de autorul sino-britanic poartă cititorul în sudul Californiei și în China. Personajul principal, Victor Li, este un jucător de baschet de la colegiul chinez american, care, află, după ce tatăl său a fost ucis, că nu era tocmai omul pe care îl credea. Că cel care i-a dat viață a fost implicat într-un sindicat al crimei, în timp ce se afla în China.

Povestea lui Nieh aduce în prim-plan lumea strălucitoare a cluburilor de noapte și a saloanelor de masaj de tip strip-mall - bârlogul subteran al unei bande chineze.

Împreună cu sora sa, Jules, Victor Li pătrunde în această lume a luminilor și umbrelor, complotul narațiunii fiind îmbogățit de relația tată-fiu, de experiența imigranților pe un nou tărâm, dar care nu le poate smulge rădăcinile, și de o călătorie de descoperire și de schimbare pentru fiu.

Moartea tatălui îi duce pe cei doi frați în primul restaurant chinezesc pe care acesta l-a deschis în San Gabriel Valley din California. „Prin ușile batante, cei doi pătrund în bucătărie, în căldura sobelor pe gaz, a sunetelor cuțitelor de tocat și a mirosurilor pătrunzătoare de ulei de susan, coriandru și boabe de piper Sichuan”.

Pentru Daniel Nieh, așa cum a mărturisit pentru o publicație americană de specialitate, acest pasaj privind trecerea „din superficialitatea sălii de mese în bucătăria (nevăzută)” e ca o paralelă a călătoriei a lui Victor Li, din pașnica suburbie din San Dimas, până în lumea necunoscută a Beijingului”.

Nieh a mai declarat pentru PBS NewsHour că San Gabriel Valley - care găzduiește una dintre cele mai mari comunități chineze din Statele Unite, mai precis San Dimas, a fost „o alegere irezistibilă” pentru copilăria lipsittă de griji a lui Victor.

Ulterior, Victor ajunge să călătorească la Beijing, unde ia legătura cu foștii asociați ai tatălui său. Așa află despre afacerile, în mare parte ilegale, pe care tatăl său, Vincent, le-a făcut pentru a-și sprijini familia.

La Beijing, Victor are parte de un fel de șoc al dublei culturi. Se află acum într-o țară oarecum străină, în care poate cel puțin să vorbească limba, dar în care i se înfățișează o lume complet străină. O lume a gangsterilor, drogurilor, prostituției, a pieței negre și a afacerilor dubioase. O lume în care întâlnește un jurnalist francez, fost agent KGB, și o Mata Hari chinezoaică al cărei animal de companie este un loris.

Ca parte a narațiunii, Nieh include și unele expresii în chineză ale lui Vincent. „Diversitatea sfaturilor sale reflectă o temă a acestei povești: suntem indiscutabil marcați, dar nu definiți, în mod fatalist, de originile noastre.”