Beeban Kidron este Baronesa britanică care a scris legile americane de siguranță online
- Iuliu Vlădescu
- 18 iunie 2023, 13:17
Legislatorii din California au copiat în esență Codul de proiectare adecvat vârstei din Regatul Unit, care a cerut platformelor precum Facebook și YouTube să își reproiecteze produsele, care trebuie centrate pe interesul și siguranța copiilor. Gavin Newsom, guvernatorul Californiei, a fost asistat de consilieri, politicieni locali și militanți în septembrie anul trecut, când a semnat o nouă lege pentru Statul de Aur – prima de acest fel din SUA – pentru a proteja copiii de postări violente sau de alte activități digitale considerate nocive. Dar unul dintre cei mai importanți arhitecți ai proiectului de lege nu se afla acolo.
Beeban Kidron, o baronesă britanică, a urmărit acest lucru de la 5.000 de mile depărtare prin Zoom, abia reușind să vadă ceremonia de semnare pe un laptop în casa ei din nordul Londrei, în timp ce propunerile pe care le-a gândit cu ani în urmă au devenit lege în S.U.A. Oficial, ea este baroneasa Kidron, Ordinul Imperiului Britanic, din Angel, un cartier de lux și la modă din nordul Londrei, favorizat de politicieni și celebrități.
Titlul evocă tipul de fast și ceremonie – mai asemănător cu „Downton Abbey” decât cu politica îndrăzneață – la care excelează Regatul Unit. Dar Kidron, fost regizor de film devenit avocat al drepturilor copiilor, a folosit o combinație de perseverență și politică inteligentă pentru a deveni, probabil, cel mai important și eficient motor al confidențialității datelor și al regulilor rețelelor sociale din Statele Unite. „Au fiert copiii de vii online și toată lumea s-a săturat”, așa a spus Kidron într-un interviuacordat Politico, când a descris modul în care companiile de tehnologie au tratat copiii de ani de zile.
Necruțătoare în mesaj, politicianul în vârstă de 62 de ani (titlul ei nu este ereditar, a primit acest titlu în Camera Lorzilor din Marea Britanie pentru activitatea sa în cinematografie în 2012) a militat cu succes pentru schimbări radicale în Regatul Unit care au forțat Facebook , YouTube și TikTok să reînnoiască modul în care interacționează cu utilizatorii minori. Acel manual, Codul de proiectare adecvat vârstei din Regatul Unit, a cerut platformelor să-și reproiecteze produsele ținând cont de siguranța copiilor și a fost copiat de parlamentarii din California. Ambele legi includ, de asemenea, noi măsuri de protecție pentru siguranța minorilor și obligații pentru giganții rețelelor sociale de a minimiza conținutul dăunător din feed-urile lor.
Legea din California va intra în vigoare în iulie 2024. Cele 50 de legislaturi diferite ale Statelor Unite și un Congres, în mare măsură, incapabil să cadă de acord asupra vreunei legi noi majore, reprezintă o provocare uriașă pentru potențialii reformatori ai industriei tehnologice. Dar în acest vid, figuri de gherilă precum Kidron pot avea o influență uriașă acționând din culise. Ideea ei este că sarcina le revine marilor companii de tehnologie, nu părinților și tutorilor copiilor, de a-și remodela serviciile pentru a trata copiii diferit față de adulții care folosesc aceste produse digitale.
Nu toată lumea este de acord – unele state conservatoare adoptă legi care se bazează mai mult pe supravegherea parentală decât pe reformele corporative din legea californiană. Și, în virtutea dimensiunii și importanței Californiei pentru afacerile tehnologice, legislația din Sacramento a devenit standardul de facto al țării. Acest lucru a făcut-o pe Kidron să aibă un strop de înțelepciune digitală și o persistență intensă de a determina companiile să aibă mai multă responsabile în modul în care tratează copiii. Acum, cu Statele Unite încă blocate la nivel național, California se străduiește să-și pună în aplicare noul regulament și grupurile din industrie se pregătesc să lupte împotriva ei.
„Ea are o influență enormă”
În timpul unui interviu de două ore acordat Politico, Kidron a oscilat între optimismul că regulile din Regatul Unit și California ar avea un impact excesiv asupra rețelelor sociale și furia că firmele de tehnologie încă nu fac suficient pentru a proteja copiii. „Codul a devenit un fel de torță pentru faptul că se poate face ceva”, a spus ea. „Aceasta este o problemă sistemică”, a adăugat ea, aproape înfuriată de motivul pentru care industria tehnologică nu a mers mai departe.
„Sistemul actual permite actorilor răi accesul la copiii noștri.” Nu toată lumea a salutat o obscură baronesă britanică care a intrat în lumea tăioasă a politicii americane. În decembrie, NetChoice, un grup comercial din industrie ai cărui membri includ Google și Meta, a intentat un proces împotriva replicii din California a protecțiilor online britanice, argumentând că regulile din Sacramento ar face companiile de social media să „rătăcească cenzorii libertății de exprimare pe internet”. Anul acesta, Kidron’s 5Rights Foundation a făcut eforturi pentru ca alte state precum Maryland și Minnesota să urmeze exemplul Regatului Unit în a-și adopta propriile reguli axate pe copii. Propunerile respective au eșuat deoarece parlamentarii au rămas fără timp în timpul sesiunilor legislative. Alte state din SUA, inclusiv Utah și Arkansas, și-au adoptat propriile versiuni de protecție online a copiilor.
Acei parlamentari în mare parte republicani au adoptat o abordare diferită, concentrată în primul rând pe oferirea unui control mai mare al părinților asupra modului în care copiii lor accesează rețelele sociale. Viziunea lui Kidron este că depinde de companii – care construiesc, gestionează și profită de pe urma platformelor – să stabilească balustrade de siguranță. Primul obiectiv al politicianului britanic în SUA a fost să susțină o lege națională, iar la Washington, ea a fost alături de lideri republicani și democrați de ani de zile. În deplasări repetate la Beltway, Kidron s-a întâlnit cu senatorii Richard Blumenthal (D-Conn.) și Marsha Blackburn (R-Tenn.), co-autorii celei mai importante propuneri de protecție a copiilor din Beltway. Legea privind siguranța online sau KOSA. „Cred că a fost dinamită. Standardele de verificare a vârstei din Regatul Unit sunt un model pentru noi”, a declarat Blumenthal pentru Politico.
„Ea are o influență enormă. Susținerea ei a influențat modul nostru de a gândi.” KOSA, totuși, va fi aproape sigur blocată înainte de alegerile de anul viitor din cauza disensiunilor partidelor în Congres. O altă provocare pentru recrearea codului pentru copii din Regatul Unit în Congres este mai tehnică, dar la fel de importantă: se bazează pe regimul cuprinzător de confidențialitate al acelei țări, cunoscut sub numele de GDPR - ceva ce încă îi lipsește SUA.
„Au deja acele protecții de confidențialitate online pe care nu le avem încă”, a spus Blackburn, care i-a fost prezentat lui Kidron în urmă cu opt ani și a rămas în legătură cu ea de atunci. Ultima dată s-a întâlnit cu politicianul britanic la Londra în februarie și din nou, virtual, în martie pentru a discuta despre KOSA și continuă să lucreze cu ea chiar și în prezent, demonstrând legăturile puternice transatlantice ale lui Kidron pentru a reforma sistemul pentru siguranța copiilor de pe tot globul.
Detractorii ei susțin că regulile din California oferă companiilor prea mult multe de spus cu privire la modul în care definesc ceea ce este în interesul superior al copiilor și că eforturile excesiv de zeloase de a verifica vârsta utilizatorilor online vor submina drepturile la confidențialitate ale publicului larg dacă toată lumea trebuie să-și declare vârsta pentru a accesa serviciile online. Cei din sectorul tehnologic reproșează, de asemenea, paternalismul în stil european al lui Kidron cu privire la modul în care ar trebui tratați minorii atunci când folosesc internetul. Lumea digitală ar trebui să fie liberă pentru toți să decidă ce vor să vadă, adaugă criticii ei, nu să devină o grădină împrejmuită bazată pe definiții alb-negru a ceea ce este acceptabil sau nu. „Deficiențele sale de redactare sunt suficient de îngrijorătoare încât îndemnăm alte state să nu-l folosească ca punct de plecare pentru propriile idei”, potrivit Electronic Frontier Foundation, un grup pentru drepturile digitale, cu referire la codul copiilor din California.
Kidron urmărește fenomenul de 10 ani
Kidron a intrat în lumea drepturilor copiilor în urmă cu mai bine de un deceniu. Așa cum smartphone-urile au devenit destul de ieftine pentru ca adolescenții să le cumpere, ea a intrat într-o cameră la mijlocul anului 2012 – în timpul unei pauze de la proiectele sale cinematografice – și a găsi tineri agitați stând lipiți de notificări constante care apăreau pe dispozitivele lor. „Toți se uitau doar la ecranele lor”, a povestit Kidron.
„Am avut un gând care mi s-a izbit în creier: „Oh, asta este interesant. Cum să stai pasiv la așa ceva?’” Până în 2013, această idee s-a transformat în InRealLife, un documentar serios cu Kidron petrecând ore întregi cu adolescenții, mai ales în dormitoarele lor. Ea i-a urmărit atent. Aceștia foloseau de la aplicații de întâlniri online la site-uri de pornografie hardcore la platforme de social media etc. A fost un semnal de alarmă pentru Kidron într-o epocă în care giganții tehnologiei erau încă percepuți de aproape toți politicienii ca fiind doar factori de bine. În comparație cu generația TikTok de astăzi plin de notificări pentru smartphone-uri, peisajul digital mai calm din 2013 – unul plin în principal cu actualizări de stare Facebook – se vede ca și cum ar fi trecut o viață întreagă. În timpul filmărilor, regizoarea britanică a scos doi copii din documentar pentru că credea că experiențele lor online i-au făcut prea vulnerabili pentru a fi incluși în film.
O altă participantă obsedată de jocurile video a fost dat afară din facultate la scurt timp după ce a terminat filmările. Un al patrulea a fost recomandat pentru sprijin psihologic. Ceea ce a început ca un proiect axat pe o nouă frontieră digitală a copilăriei s-a transformat rapid într-un avertisment dur asupra unei lumi nereglementate controlată de companiile de tehnologie. „Am devenit din ce în ce mai convinsă că, din întâmplare, m-am lovit de o problemă care era ignorată complet”, a spus ea.
În 2017, în timp ce Regatul Unit își revizuia regulile de protecție a datelor, cunoscute sub numele de Regulamentul general de protecție a datelor sau GDPR, Kidron a observat un pasaj obscur care solicita companiilor să acorde o atenție sporită a modului în care erau tratate informațiile personale ale copiilor. În câteva ore, ea a schițat modul în care acest lucru ar putea fi aplicat valului de servicii digitale care vizează tot mai mult copiii. Acel nucleu al unei idei au constituit în cele din urmă cele 15 principii pe baza cărora s-au formulat regulile din Regatul Unit, apoi din California. Acestea includ solicitarea companiilor să ia în considerare interesul superior al copiilor atunci când proiectează produse; setarea de confidențialitate la cel mai înalt nivel pentru utilizatorii minori, în mod implicit; și modernizarea algoritmilor complecși ai Big Tech pentru a opri recomandarea de conținut dăunător, cum ar fi videoclipurile auto-vătămatoare, copiilor potențial vulnerabili.
„Toată viața mea am lucrat în administrație publică, în diferite forme și nu am văzut niciodată pe nimeni care să facă așa ceva”, a spus William Perrin, fost consilier al lui Tony Blair, fostul prim-ministru britanic. Pentru Kidron, scopul nu a fost să interzică anumite tipuri de conținut sau să împiedice copiii să acceseze rețelele sociale. În schimb, ea a vrut ca firmele de tehnologie să-și reproiecteze produsele adaptate la copii – și nu să-i trateze ca și cum ar fi adulți. „Ce ai face diferit dacă ai ști că utilizatorul final este un copil?”, a spus ea. În lunile înainte ca regulile Regatului Unit să intre în vigoare la sfârșitul anului 2021, companiile de social media au decis că este mai ușor să implementeze regulile la nivel global.
Sub regimul britanic, autoritatea de reglementare a confidențialității din țară a fost împuternicită să aplice codul pentru copii cu amenzi de până la patru la sută din veniturile totale ale unei firme. Aproape peste noapte, TikTok a limitat capacitatea adolescenților de a fi contactați de străini prin mesaj direct. Facebook a renunțat la modul în care agenții de publicitate ar putea viza utilizatorii minori cu reclame personalizate bazate pe colectarea datelor despre oameni. YouTube și-a dezactivat funcția de „redare automată” pentru minori, ceea ce le-a permis adolescenților să se dezlănțuie prin conținut nesfârșit și potențial dăunător. „Am văzut acum ce înseamnă să proiectăm mai bine aceste produse”, a spus Kidon. „Nu ar trebui să facem tot acest control al conținutului. Ar trebui să le spunem (companiilor): proiectați-l mai bine în mod implicit. Asta e treaba voastră.”
„Am împrumutat din altă țară”
De îndată ce regulile Regatului Unit au intrat în vigoare, au început apelurile telefonice din SUA. În timp ce Kidron promovase legături bipartizane în Washington, atenția ei s-a îndreptat către California, unde parlamentarii locali au adoptat recent primul proiect de lege cuprinzător de stat privind confidențialitatea datelor de consum – cu competențe, similare cu cele din Regatul Unit, atât pentru procurorul general al statului, cât și pentru un nou-creata autoritate de reglementare a confidențialității pentru a cere socoteală companiilor. California a avut, de asemenea, un istoric al grupurilor de campanie care lucrează pe problemele copiilor, inclusiv Common Sense Media, o organizație nonprofit care oferă evaluări axate pe copii și politicieni locali dispuși să lupte pentru cauză. Kidron a contactat pentru prima dată la sfârșitul anului 2021 membrul Adunării Democrate Buffy Wicks, care lucrase anterior la Common Sense.
Drumul este deschis
Din biroul ei aglomerat din nordul Londrei, Kidron lucrează deja la următoarele acțiuni: forțarea unor schimbări adaptate copiilor la viitoarele reguli ale rețelelor sociale din Regatul Unit și îndrumarea parlamentarilor americani să adopte standarde naționale de protecție a copiilor. Legea privind siguranța online de la Londra, sau eforturile de a elimina materialele instigatoare de ură de pe marile platforme online, sunt dezbătute în prezent în parlamentul țării. La Washington, prognoza este mai puțin optimistă. Chiar și după ce președintele Joe Biden a verificat numele mai mari de protecție a confidențialității copiilor în cel mai recent discurs al său privind starea Uniunii din februarie, trecerea proiectului de lege bipartizan a lui Blackburn și Blumenthal prin ambele camere va fi aproape imposibil – chiar dacă eforturile lui Kidron pentru protecția online a copiilor, mai întâi în Marea Britanie și, ulterior, în California, rămân în fruntea preocupării parlamentarilor