Consumatorii români nu ştiu că aruncarea lor la întâmplare poluează grav solul, apele şi aerul, din cauza mercurului şi a altor substanţe periculoase din componenţ a becurilor şi a neoanelor.

Valorificarea acestor deşeuri nu se poate face la noi, iar tot ceea ce se colectează este exportat în Germania, a declarat ieri Raul Pop, preşedintele asociaţiei colective de gestionare a de- şeurilor Recolamp.

Obligatorie la nivelul UE, colectarea a debutat în România la începutul acestui an, iar până acum au fost strânse 115 tone de deşeuri provenite din sursele de iluminat. Prin comparaţie, în Ungaria şi în Spania, unde colectarea a debutat în 2005, primul an de activitate a adus „recolte“ de 317, respectiv 366 de tone. Specialiştii atrag atenţia că sursele de iluminat sunt foarte periculoase pentru mediu, în special tuburile fluorescente, care conţin mercur. Odată eliberată din tub, substanţa contaminează grav aerul, apa, solul, dar şi plantele care o acumulează din sol.

Intoxicaţiile cu mercur afectează sistemul nervos central, sistemul endocrin şi rinichii, provocând leziuni la nivelul creierului şi chiar moartea.

Pentru a convinge populaţia să nu mai arunce la coşul de gunoi becurile şi tuburile, Recolamp a lansat „colţuri verzi“ în supermarketuri, unde acestea pot fi lăsate.