În numărul de luni al prestigioasei publicaţii sportive din Germania, patronul echipei Steaua este zugrăvit în culori sumbre.
Meciul Steaua - Bayern München, programat astă-seară, în Grupa F a Ligii Campionilor, este aşteptat cu interes sporit de români, dar şi de nemţi. Confruntarea din Ghencea este reflectată pe larg de presa germană apărută în ultimele zile. Ziarele alocă pagini întregi jocului, iar televiziunile s-au mutat de câteva zile la Bucureşti, de unde au transmis la foc automat. Febra partidei a cuprins şi publicaţia „Kicker“. Sub semnătura lui Paul Zaharia, angajat la FRF în funcţia de ofiţer de presă, renumitul bisăptămânal german a făcut, în numărul său de luni, o prezentare completă a echipei Steaua, axându-şi materialul pe patronul Gigi Becali. În pagina 14, latifundiarului i se face un portret complet, iar culorile în care e prezentat nu-l avantajează deloc.
Paul Zaharia, care colaborează din 1992 cu publicaţia germană, semnează alături de Thomas Boker, care apare cu iniţialele „TBO“. „Şi în 1986 plana o umbră asupra succesului“
Titlul materialului din „Kicker“ este „Înapoi la vechea glorie?“, iar subtitlul pune la îndoială performanţa din 1986, când Steaua a câştigat Cupa Campionilor! „În 1986, Steaua Bucureşti a scris istorie. Şi atunci plana o umbră asupra succesului“. „«Înapoi la vechea glorie» este motto-ul clubului Steaua, chiar dacă mijloacele folosite provin din zone dubioase şi stau sub semnul întrebării“, se mai scrie în articol.
Fotografia care apare lângă articol îl înfăţişează pe Gigi Becali la o conferinţă de presă desfăşurată la „palat“, într-o ipostază familiară bogătaşului: cu mâinile larg deschise, invocând parcă Divinitatea. Explicaţia fotografiei este şi ea sugestivă: „Stăpânul: patronul George Becali, care investeşte milioane, este considerat un personaj incomod“. „Se fuduleşte plimbându-se cu Maybachul“
Articolul aminteşte despre petele de pe blazonul grupării din Ghencea. „Pe vremuri, clubul Steaua era protejat de Ilie Ceauşescu şi de Valentin Ceauşescu, fratele şi băiatul dictatorului“, se consemnează în articol. Este prezentată apoi povestea sosirii lui Gigi Becali la cârma grupării din Ghencea: „În anul 2000, clubul a fost preluat de multimilionarul şi «rechinul imobiliar» George Becali, omul care pare să fie cercetat de mult de organele statului. Clubul Steaua pare să poată trăi cu această imagine dubioasă, pentru că ambiţiosul Becali a reuşit să ridice bugetul la 20 de milioane de euro pe an“.
Metodele cu care latifundiarul conduce clubul sunt şi ele amintite: „Becali este un personaj care se pune mereu în centrul atenţiei. Este vestit pentru remarcile jignitoare la adresa jucătorilor, antrenorilor şi a angajaţilor săi“.
Bogătaşul din Pipera este criticat şi pentru că nu le respectă pe fostele glorii: „Becali se fuduleşte prin Bucureşti plimbându-se în Maybachul său, în timp ce alţii sunt mai cu picioarele pe pământ. Duckadam, eroul de la Sevilla, lucrează azi ca vameş şi lasă să treacă mai mult decât în 1986“.
500 de mii de exemplare reprezintă tirajul mediu al bisăptămânalului german „Kicker“ PREZENTARE Publicaţie sportivă de referinţă în Germania
Revista „Kicker“ a fost înfiinţată în 1920 şi este considerată de nemţi „Biblia fotbalului german“. Remarcabilă prin seriozitate şi actualitate, „Kicker“ apare de două ori pe săptămână (în zilele de luni şi de joi) şi are zeci de corespondenţi pe toate meridianele. În urmă cu doi ani şi jumătate, licenţa „Kicker“ a fost preluată şi în România, de Ionuţ Lupescu, actualul director general al FRF. Managementul defectuos i-a determinat pe nemţi să se retragă de pe piaţa noastră după doar câteva luni.
Paul Zaharia, ofiţer de presă la FRF: "Eu le-am trimis nemţilor câteva idei pentru material. Recunosc că am scris despre Ilie şi Valentin Ceauşescu. Nu l-am făcut însă «rechin imobiliar» pe Gigi Becali! N-a fost ideea mea! Nu mi-o asum! Articolul nu implică federaţia!"