Becali, greu de tradus

Personajul Gigi Becali a intrat în atenţia jurnaliştilor britanici, care îi avertizează pe interpreţii din PE de faptul că vor avea o mare provocare în a-i traduce discursurile. "Până şi în limba maternă, modul în care se exprimă l-au transformat într-o ţintă a ironiilor", se precizază în Economist.com.

În acelaşi timp, translatorii vor trebui să aibă grijă la ceea ce va spune, în special despre evrei, homosexuali, romi şi femei, se precizeză în articolul în cadrul căruia s-a realizat o sinteză o alegerilor pentru PE în câteva ţări europene, printre care şi Bulgaria, Ungaria, Letonia, Slovacia şi Polonia.

Ultima apariţie în presă a lui Gigi Becali a oferit un nou pretext de amuzament, în urma declaraţiilor sale. Venit marţi la Judecătoria Sectorului 1, unde a aflat că i s-a refuzat dreptut de a călători în străinătate, Gigi Becali a declarat că, dacă va fi nevoie, va povesti în Parlamentul European cum şi-a recuperat maşina şi va fi „circul circului”.

Becali este convins că Parlamentul European nu va accepta niciodată să-i ridice imunitatea. „Ca să se facă ancheta, procurorii trebuie să ceară ridicarea imunităţii mele la Parlamentul European. Pentru asta, prima dată sunt audiat eu. Şi vă daţi seama ce se va întâmpla când voi fi audiat eu. Vom fi de circul, circul, circului la tot globul pământesc. O să spun că trei tâlhari mi-au furat maşina şi eu le-am dat să bea cognac şi whisky şi mi-am recuperat maşina. Niciodată nu va accepta Parlamentul European să-mi ridice imunitatea”, a spus Becali (Luminiţa Grigore)

Xenofobii, uniţi într-o cauză necunoscută

"Partidele plictisitoare de centru-dreapta s-au descurcat bine (la alegerile europarlamentare, n.r.), dar la fel au făcut şi alte partide mai îndrăzneţe", relatează publicaţia Economist.com, cu privire la modul în care s-au desfăşurat alegerile pentru Parlamentul European în estul Europei.

Evoluţia partidelor politice xenofobe şi populiste este o tendinţă care s-a manifestat nu doar în statele noi aderate la Uniunea Europeană, ci şi în Olanda, unul dintre care şase membri fondatori, în 1958. Cu toate acestea, publicaţia susţine că aceste formaţiuni sunt mult mai "cuminţi", decât formaţiunile similare din estul Europei.

Atenţia se menţine asupra lui Becali şi a noului său coleg de partid, Cornelui Vadim Tudor, preşedintele Partidului România Mare, un naţionalist înfocat, "unul dintre poeţii de la curtea lui Nicolae Ceauşescu, fostul dictator comunist".

În urma alegerilor, în Parlamentul Europen, deputaţii de la extrema-dreaptă din Ungaria, Jobbik - Mişcarea pentru o Ungarie mai bună, care a obţinut trei mandate, se vor alătura omologilor din Bulgaria, partidul rasist Ataka.

Nostalgicii comunismului din Letonia au europarlamentar Cunoscut în presa internaţională ca un comunist responsabil de organizarea unei tentative de lovituri de stat înpotriva independenţei Letoniei din 1991, după căderea URSS, Alfreds Rubiks rămâne un personaj paria. Cu toate acestea, voturile primite, şi care i-au oferit un mandat de europarlamentar în legistatura 2009-2014, confirmă nostalgia letonienilor după perioada din timpul regimului sovietic. Nu acest lucru s-a întâmplat în Estonia, unde partidul etnicilor ruşi nu a avut succes la aceste alegeri.

Rezultatele scrutinului europarlamentar din această lună au oferit următoarea împărţire a celor 736 de mandate: 18 de locuri - Grupul Independenţă şi Democraţie 32 de locuri - Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică 35 de locuri - Grupul Uniunea pentru Europa Naţiunilor 53 de locuri - Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană 80 de locuri - Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, la care au aderat şi cei 5 europarlamentari români din PNL 93 de locuri - Alţii 161 de locuri - Grupul Socialist din Parlamentul European, la care au aderat şi cei 11 europarlamentari români din PSD 264 de locuri - Grupul Partidului Popular European (Grupul Creştin Democrat), la care au aderat şi cei 10 europarlamentari români din PD-L şi Elena Băsescu

CITIŢI ŞI: Becali nu poate părăsi ţara | VIDEO