Bebeluşii se abandonează în "turnuri"

Potrivit unui raport al Consiliului Europei, România şi Bulgaria sunt ţările în care numărul copiilor abandonaţi este din ce în ce mai crescut.

Reprezentanţii Consiliului Europei precizează că revenirea fenomenului "turnurilor pentru bebeluşi" sau "turnurile pentru abandon", frecvent întâlnite în Europa în Evul Mediu, este tot mai pregnant în cele două ţări membre UE.

Fenomenul îşi trage denumirea din faptul că mulţi nou-născuţi sunt în mod periodic descoperiţi în pubele sau locuri publice,iar alţii, mai puţin numeroşi, sunt abandonaţi în locuri speciale.

În Germania, Elveţia, Austria, Ungaria, Slovacia, Belgia, Italia, au fost instalate în ultimii ani "cutii pentru bebeluşi". Accesibile din exterior, aici poate fi abandonat un copil în mod anonim, acesta urmând a fi încredinţat unor părinţi adoptivi.

Înregistrat imediat, chiar dacă mama sa dispune de o perioadă în care poate să îşi ia copilul înapoi, acesta primeşte un nume şi un prenume.

La începutul lunii, o nouă "Babyklappe" (cutie pentru bebeluşi) a fost amenajată la un spital din Outre-Rhin.

În Germania există 80 de astfel de amenajări şi circa zece în ţări ca Italia sau Cehia, dar fenomenul este prezent la nivel mondial, Japonia tocmai creând un astfel de centru la Kumamoto.

Statele Unite permit abandonul anonim al bebeluşilor de până la un an, încă din 1999. Acesta se face în zone special amenajate şi securizate, fără riscul de urmărire penală.

Mamele care renunţă la nou-născuţi sunt mai ales tinere, adeseori imigrante, fără venituri (imigrante ilegale, prostituate) care nu au putut recurge la contracepţie sau avort.

(11:30)