Bebeluş român "se scaldă în bani" în Anglia

Adu Bunu, un român condamnat pentru furtul a peste un milion de euro, cu ajutorul mai multor carduri clonate, şi-a fotografiat bebeluşul de nouă luni înconjurat de mii de bancnote de lire sterline, informează "Daily Mail".

Un escroc român care a furat identităţi plasând feţe false de bancomate a fost arestat şi condamnat la cinci ani închisoare în Marea Britanie, după ce şi-a fotografiat fiul înconjurat de un maldăr de bancnote de 20 de lire sterline.

Cotidianul britanic „The Daily Mail” scrie în ediţia sa de astăzi că Adu Bunu, în vârstă de 34 de ani, era membrul unei bande de escroci care a făcut peste 1.000 de victime şi a furat aproape 1 milion de lire sterline. Bunu şi-a înconjurat băieţelul în vâstă de nouă luni cu o parte din banii pe care-i furase clonând carduri de credit, a făcut fotografii cu telefonul său mobil, după care a expediat fotografiile în România pentru a se lăuda cât de uşor este să „faci bani” în Anglia.

Escrocul a fost atât de încrezător încât a negat în instanţă că instantaneele ar fi o dovadă a vinovăţiei sale, insistând că banii din fotografii fuseseră daţi drept cadou cu prilejul botezului copilului.

Zugrav specializat în copiat carduri Procuratura britanică a arătat însă că Bunu a clonat mai bine de 2.000 de carduri extrăgând fonduri din peste 1.000 de conturi. Teoretic, de pe fiecare card clonat, escrocii puteau extrage fără probleme până la 500 de lire sterline. Bunu, adaugă cotidianul, pare să fi ajuns ilegal în Marea Britanie din 2005, amprentele sale fiind găsite pe bancomate „utilizate în vaste fraude” în 2006, în sudul Angliei.

La un moment dat, escrocul s-a întors în ţară astfel încât, la începutul anului 2007, după ce România a devenit membră a Uniunii Europene, să poată reveni legal în Albion, unde a început să trăiască pe picior mare în compania soţiei sale şi a fiului lor nou-născut.

Oficial, Bunu se descria a fi „zugrav” sau „decorator”, în căutarea unui loc de muncă de asemenea legal. Dar de fapt el a început imediat să se implice în activităţi ilegale alături de un complice român, Florin Palade, 33 de ani, actualmente dat în urmărire.

Şampanie şi BMW-uri

Cei doi, care probabil au avut şi alţi complici, urmăreau cu precădere bancomatele neacoperite de sisteme publice sau private de supraveghere cu camere de luat vederi. Ei operau în mai multe oraşe - Beverley, Wakefield, Batley, Halifax, Dewsbury, Warrington, Lichfield şi Hereford.

Procuratura britanică a putut dovedi furtul a doar 42.000 de lire sterline, dar a arătat că escrocii puteau fura în numai câteva săptămâni până la 1,1 milioane de lire. Vecinii lui Bunu spun că acesta era mereu îmbrăcat în costume de lux, avea două autoturisme BMW noi, iar grădina casei pe care o închiriase era mereu plină de sticle de şampanie.

Filat după o contravenţie rutieră

Bunu a fost luat în vizor din întâmplare, anul trecut, după ce a fost oprit şi atenţionat pentru depăşirea vitezei legale pe autostrada M62, iar el a prezentat poliţiştilor un permis de conducere falsificat.

Detectivii care investigau fraudele comise la bancomatul unui supermarket din Beverley au recunoscut fotografia făcută lui Bunu de către poliţia rutieră, începând să-l fileze.

După ce l-au filmat încasând bani de la mai multe bancomate aflate uneori la sute de kilometri distanţă între ele, în ianuarie ei au descins în locuinţa lui Bunu. Aici au descoperit dovezi privind transferul către România a mii de lire sterline, aproape 4.000 de lire bani gheaţă şi un BMW nou-nouţ.

În apartamentul de vizavi al complicelui s-au găsit, printre altele, un laptop cu datele a 1.172 de victime, opt feţe de bancomat false şi 2.000 de lire numerar. Dispozitivele utilizate de escroci erau dotate cu un cititor de carduri şi o microcameră de luat vederi (pentru citirea PIN-ului), putând fi montate sau demontate în numai câteva secunde.