Evenimentul Zilei > Social > Beatrice Rancea face naveta. Interimar în Capitală, a mai primit trei ani de mandat la Opera din Iași
Beatrice Rancea face naveta. Interimar în Capitală, a mai primit trei ani de mandat la Opera din Iași

Beatrice Rancea face naveta. Interimar în Capitală, a mai primit trei ani de mandat la Opera din Iași

În timp ce Opera Națională din București își pierde artiștii, fosta balerină a semnat o nouă colaborare cu Andrei Șerban

La aproape o lună și jumătate de la declanșarea scandalului la Opera Națională din București, Corina Șuteu, ministrul Culturii, o va numi astăzi pe Beatrice Rancea în funcția de manager interimar al instituției. Este cel de-al patrulea șef, după ce, în această funcție s-au succedat George Călin și dirijorii Tiberiu Soare și Vlad Conta.


FOTO: Beatrice RanceaTot astăzi, Ministerul Culturii va demara şi procedurile de separare a Operei Naţionale din Bucureşti de Teatrul Naţional de Operetă şi Muzical „Ion Dacian”. În cel mai scurt timp posibil, cele două instituţii, care au fost unite în 2013, prin HG 741, vor fi reorganizate ca să-şi poată relua activitatea artistică.

„Situația de la Opera Națională din București impune un reglaj în mai mulți pași. Cronicizarea situației de față și complexitatea ei mă determină să am o abordare rațională. Nu cred în rezolvarea și reformarea violentă a instituţiilor. Există o mare oportunitate în această situaţie, oportunitatea de a corecta anumite disfuncţionalităţi în organizarea instituţiilor de spectacol din România”, a declarat Corina Şuteu.


Atmosferă tensionată la Opera Națională din București. Opt balerini au demisionat


Beatrice Rancea nu a putut fi contactată de EVZ, iar la Opera Națională din Iași nu s-a comunicat nimic. Fosta balerină se află la conducerea instituției din Iași de cinci ani, iar la sfârșitul săptămânii trecute, după susținerea noului proiect de management, la care a obținut în urma evaluării nota 10, a primit o prelungire de trei ani. La Iași, Beatrice Rancea a avut câteva montări de succes în colaborare cu Andrei Șerban. Astfel, după „Troienele”, „Indiile galante” și „Lucia de Lammermoor”, colaborarea cu Andrei Șerban continuă și în luna august. Regizorul se va întoarce la Iași pentru a lucra alături de artiști la „Văduva veselă”, operă ce va deschide stagiunea din toamnă a Operei din Iași.

Între timp, la Opera Naţională din București dezastrul continuă. În ultima lună, în contextul tensiunilor, opt balerini au demisionat, șapte străini și o româncă, Diana Tudor. Alți 10 au intrat în concedii medicale şi fără plată. „Atmosfera nu este foarte bună și mulți colegi au plecat. Sunt convinsă că o parte dintre ei se vor întoarce, dacă Johan Kobborg și Alina Cojocaru vor reveni la conducerea corpului de balet”, a spus balerina Alice Minoiu.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: