Credite in functie de domiciliu si in functie de punctajul pe care il are fiecare dintre cei care calca pragul bancii. Asa ar putea fi caracterizate produsele de creditare puse in vanzare ieri de BCR. Ce inseamna imprumuturi diferite in functie de regiune?

Cheltuielile de subzistenta difera in functie de regiune: diferentele dintre o zona si alta pot fluctua cu plus/minus 20% Aceasta se traduce prin faptul ca diferenta dintre cheltuielile de subzistenta a doua persoane cu venituri si cheltuieli similare poate ajunge pana la 50% in functie de regiunile in care locuiesc acestia.

In plus, nu va exista o suma maxima ce poate fi imprumutata de doi clienti cu aceleasi venituri si din aceeasi zona, deoarece marimea creditului depinde si de alti factori. Este vorba despre profilul de risc al clientului rezultat in urma analizei de tip scoring, de nivelul sau de indatorare si de comportamentul de plata al acestuia.

Ipotecarele au ramas cu avans

Deocamdata banca nu acorda credite ipotecare fara avans. Avansul la creditele noi oferite de banca in prezent este identic cu cel solicitat la vechile produse: minimum 25%din pretul de achizitie al proprietatii imobiliare.

Banca urmeaza ca incepand cu a doua jumatate a anului sa introduca credite ipotecare cu avans diferit: sub 25% si chiar si cu 0%, in functie de tipul clientului care solicita un astfel de imprumut. „In functie de rezultatele pe care le vom avea dupa introducerea noilor norme vom lua in calcul posibilitatea introducerii din toamna a creditelor cu avans zero”, a declarat Dorin Cojocaru, directorul Directiei de retail al BCR.

Celelalte banci care au intrat pe piata creditelor noi au redus avansul, daca nu au renuntat la el. BRD le ofera clientilor credite pentru locuinte fara avans. Alpha Bank a redus avansul standard la 15% iar, in functie de veniturile clientului si de datele referitoare la tranzactia imobiliara pe care acesta intentioneaza sa o realizeze, avansul poate fi zero.

Si Volksbank a anuntat reducerea avansului pentru anumite categorii de clienti si eliminarea acestuia in cazul in care au venituri foarte mari (peste 2.300 de euro). CR le va permite clientilor sa se indatoreze pana la 65% din veniturile nete eligibile: cele ramase dupa scaderea cheltuielilor minime de subzistenta si alte cheltuieli lunare precum rate, chirii, polite de asigurare.

BRD, cea de-a doua banca din sistem dupa BCR, le permite celor care doresc sa ia un imprumut  rate care sa echivalenze cu 70% in veniturile nete eligibile. Aceasta banca nu face diferentieri intre cheltuielile de subzistenta in functie de regiuni.

Incep raportarile la Biroul de Credit

BCR va raporta din acest an si informatii referitoare la persoanele fizice care au luat credite, dar nu au inregistrat intarzieri la achitarea ratelor lunare. Aceste informatii sunt numite „pozitive” si ajuta bancile sa evite supraindatorarea clientilor. Institutiile de credit vor vedea ratele pe care le-au angajat cei care vin sa le ceara un imprumut, iar daca acestia sunt indatorati pana la limita admisa de respectiva institutie de credit, vor fi refuzati. In prezent, numai cateva institutii de credit, care detin o cota de piata cumulata de circa 30%, raporteaza astfel de informatii la Biroul de Credit.