Băuturile energizante „îți dau aripi”! Mortale!

Băuturile energizante „îți dau aripi”! Mortale!

Un studiu realizat de experții de la Asociația Pro Consumatori (APC), studiu coordonat de conf. univ. dr. Costel Stanciu, atrage atenția asupra pericolului pe care-l reprezintă așa-zisele băuturi energizante

Pierzi nopțile în cluburi de noapte și arunci banii pe „sucuri tari”, care te țin în priză până dimineața? Citește cu atenție rândurile de mai jos, apoi schimbă-ți obiceiurile! E spre binele tău.

Potrivit unui experiment al experților de la Asociația Pro Consumatori, care au achiziționat și testat 41 de băuturi energizante diferite aflate la vânzare pe piața românească , 95% din produsele analizate conțin substanțe extrem de dăunătoare sănătății, precum acidul citric (E330). Mai precis, băuturile care-ți „dau aripi” au în alcătuirea lor nu mai puțin de 31 de aditivi alimentari!

Energizante + alcool = cocteil mortal!

Ne puteți urmări și pe Google News

„Băuturile energizante cu zahăr sau îndulcitori sunt realizate dintr-un amestec de apă, dioxid de carbon, arome artificiale și aditivi alimentari. Sunt lipsite de nutrienți, generează impresii olfactive artificiale și nu au valoare biologică. Din păcate, aceste produse, din cauza atractivităţii ambalajului şi a accesibilității date de preț, sunt achiziţionate de către tineri, care, nefiind informaţi cu privire la asocierea acestor băuturi cu alcoolul, riscă să-şi pună viaţa în pericol”, avertizează dr. Costel Stanciu.

Taurina are rol de sedativ!

La rândul lui, dr. Florin Ioan Bălănică a aprofundat „fenomenul” băuturilor energizante: „Aceste băuturi au apărut pe piaţă acum aproximativ 30 de ani. Sunt foarte controversate din cauza compoziţiei lor: zahăr în cantitate mare, cafeină şi taurină. Pe lângă acestea, conţin mulţi stabilizatori, coloranţi şi alte bazaconii. Să le luăm pe rând:

1. Cafeina - stimulează sistemul nervos central, iar o doză de 250 ml conţine în medie aproximativ 80 mg, respectiv de 4 ori mai mult decât o cola la doză şi de 2 ori mai mult decât un espresso.

2. Taurina - este un aminoacid produs de organismul uman sau animal, care se găseşte în bilă, plămâni şi muşchi. Taurina care se găseşte în băuturile energizante este produsă sintetic şi, teoretic, cantitatea consumată într-un energizant nu ne poate afecta sănătatea. Aminoacidul are rol de neurotransmiţător, dar cu efect mai mult sedativ decât stimulant.

3. Zahărul este conţinut din belşug în energizante, în medie aproximativ 27 de grame. Această cantitate de zahăr încetineşte evacuarea gastrică şi produce deshidratarea. Este o ca n t i tate mare de zahăr atât pentru o p e rs o a - nă aparent sănătoasă, cât şi pentru un diabetic. Dar, să nu uităm, sănătatea este o stare aparentă şi, în mod cert, nimeni nu se gândeşte să facă un control medical înainte de a consuma energizante în club”.

Obezitate, boli de inimă și atacuri de panică!

Dr. Florin Ioan Bălănică explică și care sunt riscurile pentru consumatorii de „sucuri tari”: „Excesul de energizante sau consumul pe termen lung pot duce la obezitate, boli de inimă, boli de ficat şi atac de panică. Totodată, sunt absolut interzise copiilor, persoanelor cu diabet zaharat şi hipertensiune arterială. Indiferent că aveţi de trecut un examen sau aveţi multe proiecte de predat, pe termen lung soluţia o reprezintă modul de viaţă şi nu băuturile energizante”

Știați că?

● Piața băuturilor energizante în România este de 250 milioane lei

● În România se consumă anual 24 milioane litri de băuturi energizante;

● 10 linguriţe de zahăr conține o băutură energizantă;

● 250 kcal conține o băutură energizantă;

● 4 tipuri de îndulcitori artificiali (ciclamaţi de sodiu, zaharină, acesulfam K şi aspartam) se regăsesc într-o băutură energizantă;

● De la 2 la 9 aditivi alimentari sunt într-o băutură energizantă;

● Conţinutul de cofeină dintr-o băutură energizantă echivalează cu cel din 3 ceşti de cafea espresso;

● Conţinutul de taurină per doza variază între 50 mg şi 2 grame.